Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rok války na Ukrajině rozmetal uspořádání světa – Alex Švamberk

Válka na Ukrajině trvá rok. Vyžádala si možná až čtvrt milionu obětí, většinou vojenských, které se mohou jen odhadovat, protože ani jedna strana své ztráty nezveřejňuje. Další miliony lidí ztratily své domovy a mnozí skončili v zahraničí. Na brzký konec to však nevypadá, nic nenasvědčuje tomu, že by se ruský prezident Vladimir Putin vzdal svých imperiálních plánů. Boje naopak sílí.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Kreml se rozhodl pokračovat ve válce, i když mu nevyšel bleskový úder, při němž by nechal odstranit vládu a nahradil ji loutkovou promoskevskou. Tvrdá obrana Ukrajinců ho zaskočila, ale neodradila ho ve snaze ovládnout alespoň Donbas a pobřeží Azovského moře, aby mělo Rusko zabezpečenou pozemní cestu na nezákonně anektovaný Krym.

Evropa poprvé po osmi dekádách zažívá velký mezistátní vojenský konflikt, v němž jsou nasazeny statisíce vojáků a tisíce tanků a obrněných vozidel na frontě dlouhé tisíc kilometrů. Nebojuje se však jen na frontě. Rusko opakovaně útočí na infrastrukturu v týlu, zejména na elektrárny a teplárny, takže mnoho obyvatel Ukrajiny se musí obejít bez proudu, tepla a vody.

Ruská agrese nezasáhla jen Ukrajinu, přispěla ke krizi a k inflaci, prudce stouply ceny energií, zejména plynu. Putin ho využíval jako páky na Evropu, která se musela začít zbavovat závislosti na Rusku. V době, kdy se svět teprve zotavoval z pandemie, se také ukázalo nutné zvyšovat utlumenou zbrojní výrobu.

Ohromná válka má však ještě jeden a možná ještě závažnější dopad. Definitivně s ní skončilo stávající uspořádání světa vytvořené po druhé světové válce a v jeho rámci platné garance bezpečnosti. Toto uspořádání stálo na tom, že vítězné mocnosti druhé světové války nezačnou dobyvačnou válku s cílem zvětšit své území. Sice hrozil jaderný střet, ale Západ i Sověti si uvědomovali, že by byl pro všechny zničující, a proto hledali mechanismy, jak konfliktu zabránit. Současně se snažili probíhající konflikty, často zástupná střetnutí mezi supervelmocemi, udržovat pod kontrolou, aby se nekontrolovaně neeskalovala a nepřenesla dál.

Systém postupně erodoval, k čemuž přispěly Spojené státy vojenskými akcemi bez mandátu OSN a vypovídáním odzbrojovacích smluv, které Rusko přestávalo dodržovat. Definitivně končí nyní. Rada bezpečnosti je ochromená, protože jeden z pěti jejích stálých členů, kteří mají právo veta, zahájil neomezenou konvenční válku proti svému sousedovi. Místo, aby se využívala platforma OSN k postihování Ruska, musely se při vyhlašování sankcí používat jiné, menší platformy a ad hoc dohody, pro které se hůře získávají další země.

OSN se tak dostává do situace, v jaké byla v třicátých letech Společnost národů, která také postupně ztrácela vliv. Rozdíl je jen v tom, že Rusko v Radě zůstává a paralyzuje ji, zatímco Společnost národů opustilo jak nacistické Německo, tak císařské Japonsko, jež rovněž přestaly dodržovat mezinárodní dohody o paritě zbraní.

I kdyby válka skončila zítra, což se bohužel nestane, a Rusko si začalo sypat popel na hlavu, návrat už možný nebude. Ocitáme se v nebezpečnějším světě bez kontrolních mechanismů, kde je nutné spoléhat na spojence a vojenskou sílu. Ve světě, kde se o podíl na moci hlásí další země, jako jsou Indie a Brazílie nebo Jižní Korea, ale také poražení z druhé světové války, Německo a zejména Japonsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám