Hlavní obsah

Rusko na seznam nepřátelských zemí zařadilo bezmála 50 států

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská vláda schválila v pondělí seznam států, které páchají nepřátelské akce proti Rusku, jeho společnostem a občanům. Nachází se na něm všechny země Evropské unie a dalších 18 států, uvedla agentura TASS. Moskva uvedla, že závazky těmto zemím bude splácet pouze v rublech.

Foto: Profimedia.cz

Budova Státní dumy v Moskvě

Článek

Seznam byl schválen jako součást výnosu prezidenta Vladimira Putina z 5. března „O dočasném postupu při plnění závazků vůči některým zahraničním věřitelům”.

Na listině se kromě států Evropské unie nachází také USA, Kanada, Spojené království, Ukrajina, Černá Hora, Švýcarsko, Albánie, Andorra, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, San Marino, Severní Makedonie, Mikronésie, Nový Zéland, Singapur a Tchaj-wan.

Šéfové diplomacií Ukrajiny a Ruska budou jednat v Turecku

Válka na Ukrajině

Uvedené státy se podle Ruska připojily na stranu Ukrajiny v rámci „speciální vojenské operace”, jak Rusko invazi na Ukrajinu nazývá.

Běžte domů, hanba, sláva Ukrajině skandoval dav v Melitopolu na ruské vojáky.Video: AP

Na ruském seznamu nepřátelských zemí se dosud nacházely pouze Spojené státy a po kauze týkající se výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku a následném vyhoštění diplomatů také Česká republika.

Moskva v pondělí uvedla, že nepřátelským zemím bude vyplácet závazky pouze v rublech. Země si za tímto účelem mají zřídit účet u některé z ruských bank.

Podle ruské centrální banky mělo Rusko zahraniční dluh ve výši 478,2 miliardy dolarů (11,3 bilionu korun). Ruský rubl již několik dní zaznamenává strmý pád, dnes opět výrazně klesl vůči dolaru i euru.

Reklama

Výběr článků

Načítám