Hlavní obsah

Šéfové diplomacií Ukrajiny a Ruska budou jednat v Turecku

Ankara

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba spolu ve čtvrtek povedou jednání v turecké Antalyi. V pondělí to oznámil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. Lavrov a Kuleba se setkají v rámci diplomatického fóra, které bude Turecko hostit. Už v pondělí by se mělo uskutečnit jednání delegací Ruska a Ukrajiny o ukončení bojů na Ukrajině.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov

Článek

„Ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny potvrdili svou připravenost uspořádat schůzku v Antalyi. Setkání se bude konat v trilaterálním formátu na diplomatickém fóru,” řekl Çavuşoğlu na tiskové konferenci.

Už v pondělí je v plánu třetí kolo rozhovorů mezi ruskou a ukrajinskou delegací. Konat by se mělo opět v Bělověžském pralese na území Běloruska. Podle tiskových agentur by jednání měla začít v 15:00 SEČ.

Moskva i Kyjev hlásí ztráty soupeře

Válka na Ukrajině

Ruská delegace už dorazila do běloruského Brestu, uvedla agentura RIA Novosti s odkazem na internetový server Flightradar. Kvůli logistickým problémům ukrajinské delegace může být začátek jednání posunut, řekl ruské agentuře Interfax běloruský politolog Juryj Vaskrasenski, který má blízko k organizátorům schůzky.

Ukrajinská delegace je podle serveru Ukrajinska pravda na cestě.

Humanitární koridory do Ruska? Přestaňte manipulovat, zlobí se Kyjev

Válka na Ukrajině

Jde o třetí pokus obou stran o dosažení dohody, která by ukončila boje na Ukrajině. V prvních dvou kolech rozhovorů se strany dohodly na potřebě humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů. V praxi však snaha o zorganizování těchto koridorů zatím selhala, neboť klid zbraní nebyl dodržován, podotkla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám