Hlavní obsah

Rusko cílí na nizozemskou infrastrukturu v Severním moři, tvrdí rozvědky

Bezpečnostní situace v severských zemích a Evropě je v současnosti nejvážnější od 80. let, uvedla nizozemská vojenská rozvědka MIVD. Rusko má zacíleno na kritickou infrastrukturu v nizozemské části Severního moře a pokouší se v této souvislosti získat tajné informace.

Foto: Profimedia.cz

Šéfové nizozemských rozvědek MIVD Jan Swillens (vlevo) a AIVD Erik Akerboom na tiskové konferenci

Článek

Šéf nizozemské vojenské rozvědky MIVD Jan Swillens na pondělní tiskové konferenci tvrdil, že u jedné z větrných farem v Severním moři byla spatřena ruská loď, jak se pokouší mapovat energetickou infrastrukturu. Nizozemské námořnictvo a pobřežní stráž plavidlo z místa vyprovodily, než mohla být jakákoli sabotáž úspěšná, řekl.

„V posledních měsících jsme byli svědky toho, jak se Rusové snažili odhalit, jak funguje energetický systém v Severním moři. Zajímá je, jak by mohli napadnout energetickou infrastrukturu,“ dodal Swillens.

Nizozemské tajné služby MIVD a AIVD v pondělní společné zprávě uvedly, že kritická mořská infrastruktura, jako jsou například internetové kabely, plynovody a větrné farmy, se stala terčem ruských sabotážních aktivit.

Rusko má u fronty 350 tisíc vojáků. EU musí urychlit podporu Ukrajiny, říká Borrell

Válka na Ukrajině

Vyhoštění diplomatů

Nizozemsko v sobotu oznámilo, že vyhostí blíže neupřesněný počet ruských diplomatů, a nařídilo, aby bylo do úterý uzavřeno obchodní zastupitelství Ruska v Amsterdamu. Nizozemská vláda přitom obvinila Moskvu, že provádí v zemi špionáž. Nizozemsko rovněž uzavře svůj konzulát v ruském Petrohradě.

Švédská vojenská zpravodajská služba MUST ve své výroční zprávě v pondělí napsala, že bezpečnostní rizika pro Švédsko se zvýšila a že hrozby jsou teď širší a komplexnější. „Máme zde konfrontaci mezi Ruskem a Západem, která se pravděpodobně ještě zhorší,“ uvedla šéfka vojenské rozvědky MUST Lena Hallinová.

Rusko představuje podle MUST jasnou vojenskou hrozbu v bezprostřední blízkosti Švédska, jeho armáda je ale z velké části zaneprázdněna boji na Ukrajině. Hallinová nicméně očekává, že v reakci na žádost Švédska a Finska o vstup do NATO Rusko posílí své vojenské kapacity v blízkosti Švédska, jakmile to bude možné.

Zelenskyj: Připravujeme se na krátkou válku a vítězství

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám