Hlavní obsah

Ruská matka udala svého syna, který třikrát dezertoval z armády. Skončil ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka ruského vojáka celkem dvakrát vydala svého syna zpět k jeho jednotce poté, co dezertoval z armády. Když tak učinil potřetí, matka ho nahlásila a přišla si pro něj vojenská policie. Informuje o tom ruský list Lenta, podle něhož mu ruský soud vyměřil sedm let vězení let za trojnásobné nedovolené opuštění jednotky.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják při volbách ruského prezidenta. Ilustrační foto

Článek

Podle informací ruského listu byl voják, jehož jméno neuvádí, v hodnosti rotmistra poprvé mobilizován na podzim roku 2022. K první dezerci došlo po čtyřech měsících s tím, že matce řekl, že v armádě dostal padáka. Brzy se k ní ale doneslo, že jej armáda hledá a že přespává u kamaráda. Vydala se tedy k němu a odvedla ho sama zpět k jednotce.

O devět dní později se ale voják opět vrátil domů do ruské Čeljabinské oblasti. Tentokrát s vysvětlením, že dostal volno, protože má narozeniny. Místo návratu k jednotce se ale znovu vydal ke kamarádovi, odkud ho matka opět odvedla zpátky do armády.

Situace se opakovala i potřetí, ale tentokrát se voják k jednotce už nevrátil. Po oznámení matky si pro něj totiž přišla vojenská policie a zatkla ho. Ruský soud mu posléze vyměřil sedmiletý trest odnětí svobody za „trojnásobnou samovolnou absenci bez povolení velení“.

V Rusku vrátili do armády vojáka bez tří prstů, střílet má druhou rukou

Válka na Ukrajině

List Lenta připomněl, že k podobnému případu došlo i v dočasně okupované Doněcké oblasti, kterou okupanti nazývají Doněckou lidovou republikou. Mobilizovaný ruský voják Andrej Malyšev dezertoval z armády, aby si zahrál v kasinu, kvůli čemuž ho soud poslal na šest let do vězení.

Podle ruského serveru Mediazona jenom v roce 2023 zaznamenaly ruské vojenské soudy 5024 případů „neoprávněného opuštění jednotky“ s tím, že šlo o rekordní číslo. Pouze ale 148 z těchto případů bylo posléze soudu postoupeno jako dezerce, což je ale šestkrát větší číslo, než ruské soudy zaznamenaly roce 2022.

„Už nemají iluze“. Výrazně přibývá ruských vojáků, kteří se snaží dezertovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám