Hlavní obsah

Ruská ekonomika se výrazně propadne, inflace bude 20 procent, odhaduje Goldman Sachs

Ruská ekonomika se v letošním roce propadne o deset procent a inflace dosáhne 20 procent, odhaduje americká investiční banka Goldman Sachs. Rusko se tak ponoří do hluboké krize, kterou zažilo naposledy začátkem devadesátých let po rozpadu Sovětského svazu, uvedl server Business Insider.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tvrdé ekonomické sankce, které západní země na Rusko za jeho útok na Ukrajinu uvalily, se silně projevují například na domácí měně. Rubl prudce oslabil a jeho kurz osciloval přibližně mezi 105 až 130 rubly za dolar (pěti až šesti rubly za korunu).

Až v posledních dvou dnech se měna udržela těsně pod stodolarovou hranicí, což bylo dáno rozhodnutím prezidenta Vladimira Putina, jenž nařídil, aby Gazprom přestal přijímat za dodávky plynu platby v dolarech a eurech a akceptoval jen rubly.

Vedle toho z Ruska navíc odcházejí i stovky západních firem, což je vedle rozsáhlých sankcí dalším velkým úderem pro HDP země, uvedla Goldman Sachs.

Putin nařídil Gazpromu, aby za plyn přijímal jen platby v rublech

Válka na Ukrajině

Její ekonom Clemens Grafe odhadl, že v důsledku toho se export Ruska sníží o deset procent a import dokonce o 20 procent.

Banka z Wall Street původně přepokládala, že ruský HDP letos klesne o sedm procent, nyní ale svůj odhad zhoršila o další tři procenta.

Někteří tipují ještě větší propad. Institute of International Finance ho predikuje na 15 procent a v příštím roce na tři procenta.

Půjde o největší propad za 28 let

Pro porovnání: před vojenskou invazí na Ukrajinu analytici odhadovali, že ruská ekonomika vzroste o dvě procenta, dodal Business Insider.

Pokud se skutečně odhady Goldman Sachs naplní, půjde o největší propad od roku 1994, kdy byla ekonomika země po rozpadu Sovětského svazu v chaosu.

Konkrétně se v tomto roce HDP propadl dokonce o 12,5 procenta, ukazují data Světové banky (World Bank). Překonán by byl i propad 7,8 procenta z roku 2009, kdy byla světová ekonomická krize.

Inflace v Rusku je 14,5 procenta

Ekonomika

Podle Grafeho navíc dál porostou i spotřebitelské ceny. Koncem roku bude mít Rusko míru inflace 20 procent, centrální banka přitom počítala se čtyřmi procenty.

Zdražování v posledních týdnech i kvůli slabému rublu nabralo na obrátkách. Ceny potravin v posledních třech týdnech vzrostly o více než 15 procent.

Rusko bude v přebytku jen kvůli ropě a plynu

Jediné, z čeho bude Rusko podle Grafeho těžit, je výrazný nárůst cen komodit. Díky své silné pozici velkého vývozce ropy a plynu bude i přes sankce v obchodním přebytku.

Právě o možnosti přestat kupovat od Ruska ropu a plyn jedná v rámci dalšího balíku sankcí Evropská unie, jež je na ruských dodávkách plynu závislá ze 40 procent.

Embargo na dovoz prosazují hlavně pobaltské země či Polsko, například Německo, Nizozemsko či Maďarsko jsou proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám