Hlavní obsah

Internetem koluje video, na kterém ruský voják vykastroval ukrajinského zajatce

Kyjev

Vlnu emocí vyvolalo v pátek video, které na Twitteru původně zveřejnila ukrajinská poslankyně Inna Sovsunová. Na záběrech bylo vidět, jak muž v uniformě ruské armády znehybnil na zemi ukrajinského zajatce a následně jej vysouvacím nožem vykastroval.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští vojáci v Severodoněcku

Článek

Sociální síť příspěvek později smazala a ukrajinské poslankyni na několik minut zablokovala účet.

„Ruský voják z čečenského praporu Achmat uřízl genitálie ukrajinskému zajatci. Tohle dělají nacisté Ukrajincům. Rusko za to musí zaplatit. Dejte nám zbraně, které potřebujeme, abychom mohli zastavit tuto noční můru jednou provždy. Svět se nemůže tvářit, jako by se nic nedělo,“ napsala Sovsunová.

Podle dostupných informací by pachatelem zrůdného činu měl být ruský voják Vitalij Arošanov, na kterého se teď zřejmě ukrajinští odstřelovači přednostně zaměří.

Není zřejmé, kdy a kde bylo video natočeno. Britský Daily Mail ale upozornil, že někteří vojáci, kteří se na záběrech objevují, byli viděni v červnu na Donbasu. Podle Arica Tolera z investigativního serveru Bellingcat, jenž úspěšně identifikoval pachatele otravy dvojitého ruského špiona Sergeje Skripala z britského Salisbury, je video „pravděpodobně autentické“.

Co se stalo se zajatcem, není známo. Daily Mail upozornil, že je nepravděpodobné, že by způsobená zranění přežil. Sky News tvrdí, že má záběry, na kterých je vidět, jak je zajatec střelen do hlavy. Vzhledem ke krutosti záběrů je ale nezveřejnila.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí brutální válečné zločiny Ruska odsuzuje a vyzvalo mezinárodní tribunál, aby je prošetřilo. „Jakékoli oddalování rozhodnutí jen povzbudí Rusko k páchání dalších zločinů a nelidských činů,“ dodal ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Z etických důvodů se redakce rozhodla záběry nezveřejňovat ani na ně neodkazovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám