Hlavní obsah

Realita válečné Ukrajiny: Vesnice duchů osvobozené i sedmkrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkovská oblast

Charkovská oblast je jednou z těch, o které vedli Ukrajinci s Rusy největší boje. Tamní obyvatelé přestali žít v naší realitě, mají svoji vlastní, kde je válka každodenní součástí, popisuje přímo z místa zpravodaj Novinek Ján Husár.

Vesnice v Charkovské oblasti zažily obsazení a osvobození už několikrát po sobě.Video: Ján Husár, Novinky

 
Článek

„Tam, kde teď jsem, jsou vesnice, které už byly během války střídavě obsazeny a osvobozeny několikrát. V jedné jsme slyšeli, že si to Rusové s Ukrajinci v uvozovkách 'vyměnili' i třeba sedmkrát. Ale žije tam tak málo lidí, že to je taková vesnice duchů,” popisuje z Charkovské oblasti Husár.

Aktuálně se nachází v místech, kde je stále aktivní frontová linie. „Situace je tu hodně nestabilní, už se ani nedá říkat, že by lidé přemýšleli nad tím, jestli Rusové zase přijdou. Oni jsou o tom přesvědčeni,” říká.

Co zbylo po bojích v Charkově? Korespondent Novinek přináší záběry ze zničeného sídla guvernéra

Válka na Ukrajině

Válka pokračuje již 11. týdnem, lidé tu byli svědky strašlivých bojů. „Někteří z nich již přestali existovat v naší realitě, mají svojí vlastní,” popisuje.

Náladu v Charkovské oblasti vnímá o něco málo přívětivější vůči ruským vojákům, zřejmě proto, že odsud nezní zprávy o takových zvěrstvech jako například v Buči nebo Borodjance.

Foto: Ján Husár, Novinky

Východní fronta Charkov

Zdaleka ovšem nejde o pravidlo. „Máme informace, že ve vesnici Malá Rohaň vojáci odvedli nějakou školačku, někde ji zavřeli a tam znásilňovali,” říká Husár.

Obyvatelé mají pokyn nechodit po nevyužívaných trasách, jelikož je velká pravděpodobnost, že budou zaminované. Odminování území Ukrajiny může trvat 5 až 10 let, upozornily ve čtvrtek úřady.

Foto: Ján Husár, Novinky

Po Charkovské oblasti leží poničená vojenská technika

„Na západě je víc lidí, čili větší vůle to vyčistit. Tady to bude trvat delší dobu, situace je tak proměnlivá, že to vůbec nestíhají,” říká Husár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám