Hlavní obsah

Putinovi věrní se od něj odvracejí, píší američtí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V Rusku rostou pochybnosti o tom, že se šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi podaří na Ukrajině dosáhnout slibovaného cíle, tedy „denacifikace“ země. Tvrdí to analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Rostoucí nespokojenost by mohla podkopat Putinův režim, píše ISW.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Útok na most přes Kerčský průliv v kombinaci s ruskými vojenskými neúspěchy a částečnou mobilizací vyvolává dosud nevídanou kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a Kremlu, a to ze strany dosavadních příznivců – provojenské nacionalistické komunity.

Ta dosud neúspěchy přičítala špatnému velení nebo ministerstvu obrany.

Podle Institutu může kritika naznačovat rostoucí pochybnosti o Putinově schopnosti dosáhnout slibovaného cíle „denacifikace“ Ukrajiny a také ztrátu sympatií mezi jeho věrnými voliči.

Analytici institutu poznamenávají, že vnímání vývoje války se mění a Rusové zažívají tvrdé probuzení. Připomínají, že ruské zdroje uznaly, že ukrajinská protiofenziva na jihu představuje významnou hrozbu pro ruské síly v této části Ukrajiny.

Putin, aby se vyvinil a oživil optimismus pro invazi, mění nejvyšší velitele, píše institut.

Ruská proválečná komunita přesto přijala jmenování nového vůdce ruské armády na Ukrajině, generála Sergeje Surovikina, s iracionálním nadšením a spoléhá se na to, že Surovikinova dobře známá „rigidita“ bude stačit ke změně trajektorie války.

ISW píše, že „rigidita“, kterou tato komunita tolik miluje, pochází ze sovětské éry a vyplývá ze špatného zacházení s vojáky, vytváří strach u podřízených, což brání poskytování pravdivých informací o problémech nebo selháních, podporuje lži a přesouvá vinu na ostatní.

Kreml učinil z ministerstva obrany obětního beránka, aby odvrátil vinu za Kerčský most od Putina, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Institut píše, že „Putin nemůže udělat jedinou věc, kterou jeho rigidně smýšlející voliči požadují, a to vyhrát válku“.

Výměna vrchního velení podle amerických analytiků nevyřeší systémové problémy, které od samého počátku invazi provádějí. „Obětní beránci“ totiž prý mohou odvrátit kritiku od Putina jen na chvíli.

Reklama

Výběr článků

Načítám