Hlavní obsah

Kyjev: Bělorusové nám tvrdí, že na ně chceme zaútočit. Může to být provokace

Kyjev odmítá „další narážku běloruského režimu“, že Ukrajina má plánovat útok na běloruské území. Ve svém facebookovém příspěvku to uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko jako reakci na diplomatickou nótu, která tuto informaci o údajném plánu Ukrajinců obsahovala. V neděli to napsala agentura Ukrinform.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko

Článek

„Večer v sobotu 8. října byl ukrajinský velvyslanec v Minsku Ihor Kyzym pozván na Ministerstvo zahraničních věcí Běloruska, kde mu byla předána diplomatická nóta. V nótě běloruská strana tvrdí, že Ukrajina údajně plánuje útok na běloruské území,“ popsal Nikolenko.

Mluvčí ukrajinské diplomacie podle agentury zdůraznil, že zpráva se nezakládá na pravdě.

„Kategoricky odmítáme další narážky běloruského režimu. Nevylučujeme ovšem, že nóta může být součástí ruského plánu způsobit provokaci, aby se pak mohlo vznést obvinění proti Ukrajině,“ reagovalo dále ukrajinské ministerstvo zahraničí podle zpravodajského serveru Meduza.

Putin dostal od Lukašenka k narozeninám traktor

Koktejl

Ukrajinské ministerstvo vyzvalo běloruský lid, aby nepodléhal dezinformacím a neskákal na lep podobným provokacím.

„Ukrajina nikdy nezasahovala na cizí území. Striktně dodržujeme základní normy a principy mezinárodního práva a Charty OSN,“ zmínil Nikolenko.

Běloruské úřady by podle něj měly přestat plnit přání Kremlu a poskytovat podporu Rusku při provádění jeho agrese vůči Ukrajině. Ukrajinci připomínají, že nedávno běloruský prezident Alexandr Lukašenko přiznal, že se jeho země na ruské „speciální operaci“ podílí.

Analytik: Putinova anexe může změnit jedinou věc. Zatáhnout do války Bělorusko

Válka na Ukrajině

„Pokud jde o naši účast ve speciální vojenské operaci na Ukrajině, účastníme se jí. Neskrýváme to. Ale nikoho nezabijeme. Naši armádu nikam neposíláme,“ řekl konkrétně běloruský diktátor podle portálu Rambler.ru.

Reklama

Výběr článků

Načítám