Hlavní obsah

Putin se diví, že s ním Ukrajinci nechtějí jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský vládce Vladimir Putin si stěžuje, že s ním Ukrajina nechce vést mírová jednání. Uvedl to na tiskové konferenci v Soči. Podle svých slov však počká. Skutečnost, že s ním Ukrajinci přerušili jednání poté, co se přišlo na hrůzostrašné zločiny ruských vojáků v Buči a jinde, po ruském bombardování civilistů a po pokusu anektovat část území Ukrajiny, Putin nepřipomněl.

Foto: Sergei Bobylev, ČTK/AP

Kremelský vůdce Vladimir Putin

Článek

„Měli jsme s nimi dohodu v Istanbulu, oni si ji vzali a pak ji celou vyhodili do koše. A nyní si zakázali s námi vůbec o čemkoli mluvit. Jak můžeme nyní jednat o možných dohodách, když s námi druhá strana není ochotna ani mluvit. Dobře, počkáme. Možná dozrají některé nezbytné podmínky a naše dobrá vůle je znát. Nepodléhá žádným změnám ani pochybnostem,“ uvedl Putin na pondělní tiskové konferenci s představiteli Arménie a Ázerbájdžánu.

„Dohodou v Istanbulu“ může mít Putin na mysli březnovou schůzku ministrů zahraničí obou zemí, kde se však nic nedohodlo, nebo jednání z července, kdy Rusko souhlasilo s ukončením černomořské blokády dodávek obilí na základě jednání s Ukrajinou. Toto jednání zprostředkovala Organizace spojených národů (OSN) a Turecko. Podle Ruska byla výsledná dohoda o víkendu porušena poté, co Moskva obvinila Ukrajinu z útoku na ruské válečné lodě na Krymu.

V červencové dohodě přitom nešlo o vztahy Ruska a Ukrajiny, nýbrž o pokus pragmaticky vyřešit čím dál větší nedostatek klíčových potravin v Africe a Asii. O mírová jednání jako taková se nejednalo. Ta se v podstatě zastavila poté, co vyšly najevo masakry ukrajinských civilistů v Buči a Boroďance.

Lavrov: Putin je připraven jednat se Západem. Má ale podmínky

Evropa

Když pak v září ruští okupanti zinscenovali ve čtyřech oblastech na východě Ukrajiny pseudoreferenda o připojení k Ruské federaci, podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dekret, kterým své zemi jednání s Putinem zakázal. Tehdy uvedl, že s Ruskem jednat chce, ale až s příštím vládcem Kremlu.

Zelenskyj vyzýval k jednání pořád

Zelenského přitom nelze obviňovat z toho, že by se nesnažil válku ukončit diplomatickou cestou.

Zhruba týden po zahájení ruské invaze Zelenskyj vyzval Putina: „Posaď se se mnou k jednacímu stolu. Jsem k dispozici. Sedni si se mnou, ale ne na 30 metrů, jak jsi přivítal Macrona, Scholze a další. Jsem tvůj soused, nemusíš mě držet ve vzdálenosti 30 metrů. Nekoušu. Jsem normální muž. Posaď se se mnou, promluvíme si. Čeho se bojíš?“

Nabídky na další jednání se ze strany Zelenského opakovaly. V rozhovoru pro americkou stanici CNN koncem března zopakoval, že je připraven na jednání s Putinem. „Bez vyjednávání válku ukončit nelze. Vždy jsme trvali na jednání. Vždy jsme nabízeli dialog, nabízeli řešení pro mír,“ řekl. „Je čas se sejít. Čas si promluvit. Je čas obnovit územní celistvost a spravedlnost pro Ukrajinu,“ apeloval Zelenskyj.

Nepochodil. Vladimir Putin na Zelenského výzvy nereagoval. Opakoval svoje vágní stanoviska o tom, že je potřeba dokončit „denacifikaci“ a „demilitarizaci“ Ukrajiny. Zřejmě věřil v to, že se mu podaří Zelenského vládu v Kyjevě úplně svrhnout.

Jednat s Putinem? Zelenskyj ho na jaře vyzýval několikrát. Ten blahosklonně nereagoval

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám