Hlavní obsah

Lavrov: Putin je připraven jednat se Západem. Má ale podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je připraveno zahájit diskusi se Západem o snížení napětí na Ukrajině, citovala agentura RIA Novosti ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Prezident Vladimir Putin podle něj nikdy neodmítl a ani neodmítne vyjednávání, je ale třeba, aby Rusko obdrželo realistické návrhy.

Foto: Russian State Duma, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Během posledních šesti měsíců jsme obdrželi několik žádostí, kdy naši západní kolegové chtěli telefonicky hovořit s ruským lídrem. Vždy jsme souhlasili. Doufám, že nám nabídnou seriózní přístup, který pomůže snížit napětí a plně zohlední zájmy Ruské federace a její bezpečnosti,“ řekl Lavrov.

Šéf ruské diplomacie dodal, že je zapotřebí, aby byla diskuse založena na realistických nabídkách založených na rovnocenném přístupu, vzájemném respektování zájmů a aby všechny zúčastněné strany došly ke kompromisu a rovnováze zájmů všech zemí v regionu.

Rusko opakovaně říká, že je ochotno jednat, ovšem za svých podmínek a při naplnění svých požadavků na Ukrajině.

Sám Putin podle Lavrova nikdy neodmítl a ani neodmítne vyjednávání. Šéf ruské diplomacie také dodal, že jakékoli odklady povedou k tomu, že bude v budoucnu obtížnější zahájit nějaký dialog.

Putin: Jaderný útok na Ukrajinu by neměl smysl

Zahraniční

Informace o tom, že Rusko je připraveno jednat, se poslední dobou v médiích objevují poměrně často. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale už na konci září jasně vzkázal, že už s Putinem jednat nebude. „Je zřejmé, že s tímto ruským prezidentem je to nemožné. Neví, co je důstojnost a poctivost. Proto jsme připraveni na dialog s Ruskem, ale s jiným ruským prezidentem,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám