Hlavní obsah

Jednat s Putinem? Zelenskyj ho na jaře vyzýval několikrát. Ten blahosklonně nereagoval

Astronomická čísla počtu obětí na obou stranách rusko-ukrajinského konfliktu, poničené ekonomiky, zdevastovaná místa, kde se boje odehrávaly. Hlasy volající po jednáních, která by zničující konflikt ukončila, sílí. Vyhlídky na jednání mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem jsou bezútěšné.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Dřív chtěl jednat alespoň Zelenskyj. Teď ale nemá důvod, Putin je totiž na Ukrajině v defenzívě.

Zhruba týden po ruské invazi na Ukrajinu Zelenskyj vyzval Putina k jednání. „Posaď se se mnou k jednacímu stolu. Jsem k dispozici. Sedni si se mnou, ale ne na 30 metrů, jak jsi přivítal Macrona, Scholze a další. Jsem tvůj soused, nemusíš mě držet ve vzdálenosti 30 metrů. Nekoušu. Jsem normální muž. Posaď se se mnou, promluvíme si. Čeho se bojíš?,“ prohlásil Zelenskyj na adresu Putina.

Nabídky na další jednání se ze strany Zelenského opakovala. V rozhovoru pro americkou stanici CNN koncem března zopakoval, že je připraven na jednání s Putinem. „Bez vyjednávání podle Zelenského válku ukončit nelze. Vždy jsme trvali na jednání. Vždy jsme nabízeli dialog, nabízeli řešení pro mír,“ řekl. „Je čas se sejít. Čas si promluvit. Je čas obnovit územní celistvost a spravedlnost pro Ukrajinu,“ apeloval Zelenskyj.

Nepochodil. Vladimir Putin na Zelenského výzvy nereagoval. V rozhovorech s evropskými státníky, například francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem či německým kancléřem Olafem Scholzem zopakoval vágní a nicneříkající prohlášení o tom, že Moskva je připravena jednat o míru.

Emmanueli, promluv s Putinem, ať to zastaví, prosil Zelenskyj Macrona v den zahájení ruské invaze

Zahraniční

Jednání o ukončení konfliktu se nakonec na jaře uskutečnila, ale pouze ve formátu vyjednávacích týmů. Po počáteční euforii ale jednání zamrzla a Kreml fiaska využil. Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta, prohlásil, že se Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj budou moci setkat až poté, co vyjednavači z obou stran „splní své domácí úkoly“.

Rusko se posléze pokusilo přimět Ukrajinu k poslušnosti dělostřeleckými palbami, raketovými útoky se střelami s plochou dráhou letu či přerušením zásobovacích tras, které vyvolaly humanitární katastrofu a donutily miliony lidí uprchnout ze země.

Zelenskyj ale nadále vzdoruje a prohlásil, že jeho země chce mír, ale nikoliv za každou cenu. „Jsem připraven k dialogu; nejsme připraveni na kapitulaci,“ řekl Zelenskyj ABC News a zároveň slíbil, že bude pokračovat v boji s Ruskem tak dlouho, jak to bude nutné.

Reklama

Výběr článků

Načítám