Hlavní obsah

Putin se chlubí úspěchy na frontě. Podle ISW má ale jeho armáda u Avdijivky potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin vychválil v nedělním televizním rozhovoru postup ruských sil na Ukrajině, které podle něj zlepšily své pozice téměř na celé frontě. Americký Institut pro studium války (ISW) s odkazem na ruské válečné blogery ale uvedl, že Putinova armáda čelí významným potížím u Avdijivky v Doněcké oblasti, kde se snaží prolomit ukrajinskou obranu.

Foto: Pavel Bednyakov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin v rozhovoru přenášeném ruskou státní televizí Rossija-1 prohlásil, že pozice ruských vojsk se zlepšily u Kupjansku a Avdijivky na východě Ukrajiny, ale také v Záporožské oblasti na jihu země.

„To, co se nyní děje podél celé kontaktní linie, se nazývá aktivní obrana. Naše vojska zlepšují své postavení prakticky v celém tomto prostoru. Na poměrně velkém prostoru,“ cituje z Putinova projevu agentura Interfax.

„Co se týče protiofenzívy, která je údajně pozastavena, tak kompletně selhala,“ uvedl Putin na adresu ukrajinské protiofenzívy.

Rusové útočí u Avdijivky. Nejintenzivněji od začátku invaze, hodnotí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Ukrajinští představitelé v minulých dnech připouštěli, že u Kupjansku v Charkovské oblasti a u Avdijivky v Doněcké oblasti Rusové intenzivně útočí a odehrávají se tam urputné boje.

ISW: Rusům chybí lékaři

ISW přitom v sobotu ve své analýze uvedl, že ruský informační prostor, kterému dominují váleční blogeři, zůstává rozdělený, co se týče ruských vyhlídek u Avdijivky.

Někteří blogeři zdůrazňují, že ukrajinské opevnění představuje významnou překážku ruskému postupu okolo Avdijivky. Potíže způsobuje i špatné zásobování zdravotnickým materiálem na ruské straně.

Jeden ze zdrojů, kterého ISW cituje, zmínil, že v okupovaných městech Horlivka a Doněck nedaleko Avdijivky je nedostatek chirurgů. Zveřejnil také výzvu lékařům v Rusku, aby přijeli na frontu pomoci zraněným ruským vojákům.

Rozruch v Sevastopolu. Ruskou válečnou loď zřejmě poškodila exploze

Evropa

Problém se zásobováním na ruské straně potvrdil i mluvčí společného tiskového střediska ukrajinských obranných sil směr Tavria, plukovník Oleksandr Štupun. Podle něj je většina ztrát Rusů způsobena nízkou kvalitou lékařského ošetření a přeplněním kapacit v oblastních nemocnicích.

Podle bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Kirbyho Spojené státy věří, že se Ukrajincům podaří ruský útok u Avdijivky odrazit.

Putin dal ultimátum do konce října

Část ruských blogerů přitom podle ISW pokračuje ve vychvalování ruské ofenzívy a opakování narativu Kremlu, že ukrajinská protiofenzíva už skončila. Další ale varují, že ruští důstojníci odbyli hrozbu protiofenzívy moc rychle a že je brzo na to určit, zda se útok u Avdijivky podaří rozšířit v organizovanou ofenzivní operaci.

Už dříve ISW také s odkazem na ruské zdroje informoval, že Putin dal svému ministru obrany Sergeji Šojguovi čas do konce října, aby zlepšil situaci na frontě, zastavil ukrajinskou protiofenzívu a dovolil ruským silám znovu získat iniciativu.

Putinův nedělní projev, ve kterém chválil postup ruských sil na Ukrajině, tak může souviset s jeho snahou ukázat Rusům nové vojenské úspěchy na ukrajinské frontě.

Ukrajinské síly přitom podle ISW pokračují v protiofenzivních operacích na východě a jihu Ukrajiny a měly částečně pokročit západně od města Doněck. Protiofenziva, která začala v červnu, se soustředí zejména na Záporožskou oblast na jihu země, kde se ukrajinské síly snaží o postup směrem na jih na strategický Tokmak a Melitopol.

Smrtící úder Ukrajinců na tajnou základnu na Krymu? Rusové hledají „krtka“ ve svých řadách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám