Hlavní obsah

Rusové útočí u Avdijivky. Nejintenzivněji od začátku invaze, hodnotí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ruské síly se dál snaží prorazit ukrajinskou obranu u Avdijivky na východě Ukrajiny, sdělil v sobotu ráno generální štáb ukrajinské armády. Ukrajinské síly podle něj za poslední den odrazily asi 20 ruských útoků v této oblasti.

Ruské útoky v okolí AvdijivkyVideo: Reuters

 
Článek

„Zahájili ofenzivu na široké frontě. Od začátku invaze jsme se nesetkali s tak intenzivním útokem. Používají raketomety, dělostřelectvo, tanky a pěchotu – vše současně,“ řekl pro BBC důstojník 59. brigády Serhij Cechovskyj.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější analýze války na Ukrajině upozornil, že ruské armádní vedení se patrně snaží v informačním prostoru diskuze o ruské ofenzivě u Avdijivky omezit.

Na tuto snahu ruského armádního vedení upozornili někteří ruští prováleční blogeři s tím, že dostali instrukce, aby se podrobnostem ohledně operací u Avdijivky nevěnovali. Podle ISW je tomu patrně z toho důvodu, že ruská armáda chce mít informace o svých aktivitách v oblasti pod kontrolou.

Ruské síly podle potvrzených záběrů zveřejněných ve čtvrtek a pátek postoupily na jih od vesnice Krasnohorivka, která leží asi pět kilometrů severně od Avdijivky, sdělili také američtí analytici. Podle ISW ale není žádný důkaz pro to, že by ruské síly měly pod kontrolou koksárnu v Avdijivce, jak tvrdily některé ruské zdroje.

Ruská strana v sobotu informovala o dalších dronových útocích na svém území. Ruské ministerstvo obrany podle serveru BBC News sdělilo, že ruská protivzdušná obrana zničila drony nad Černým mořem, které se snažily zaútočit na objekty v Krasnodarském kraji na jihu Ruska.

Starosta Soči, přímořského města v této oblasti, pak na sociální síti Telegram napsal, že ruská protivzdušná obrana v sobotu ráno sestřelila dva drony u jeho města. Zároveň ujišťoval, že obyvatelům Soči ani turistům nic nehrozí. „V letovisku je úplný klid,“ napsal.

Rusové buší do Avdijivky, snaží se prorazit obranu města

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám