Hlavní obsah

Klíčový rok pro budoucnost Ruska i světa. Putin promluvil k národu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil v sobotu v novoročním projevu k národu. Letošní rok byl podle něj „plný událostí, které budou klíčové pro budoucnost Ruska i světa“. Narážel přitom na probíhající válku na Ukrajině. Zdůraznil, že „pravda je na straně Ruska“.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin tradičně pronáší novoroční projev na pozadí Kremlu. Letos tomu ale bylo jinak, k národu promluvil během návštěvy vojáků Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu. Podle ruských agentur jde o příslušníky ruských jednotek účastnících se invaze na Ukrajinu.

Putin v projevu řekl, že pravda je na straně Ruska, které „chrání své lidi na svých historických územích“.

Ochrana ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny byla pro Putina před více než deseti měsíci záminkou k tomu, aby zahájil válku proti Ukrajině, o níž mluví jako o speciální vojenské operaci.

Podle šéfa Kremlu „mnohonárodnostní lid stejně jako ve všech těžkých obdobích ruských dějin prokázal odvahu a důstojnost a slovem i skutkem podporoval obránce vlasti, naše vojáky a důstojníky, všechny účastníky speciální vojenské operace“.

Krymský most ucpali lidé odjíždějící slavit svátky do Ruska

Evropa

Putin: Západ podporoval neonacisty

Západ ruský prezident obvinil z toho, že léta ujišťoval Rusko o svých mírových záměrech, ale ve skutečnosti „podporoval neonacisty a připravoval se na agresi“.

Západní elity podle něho cynicky využívají Ukrajinu a její obyvatele k tomu, aby oslabily a rozdělily Rusko. „Nikdy jsme nikomu nedovolili, aby to udělal, a nikdy to nedovolíme,“ prohlásil Putin. Kreml označuje vládu v Kyjevě v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským za neonacisty pronásledující ruskojazyčné obyvatelstvo, což ukrajinské vedení popírá.

Agentura Reuters uvádí, že Putinův projev, který trval devět minut a byl za období jeho vlády doposud nejdelší, se nesl v mimořádně bojovném tónu. Západní politici i ukrajinská vláda odmítají vysvětlení Moskvy ohledně začátku války. Putina obviňují z toho, že 24. února proti Ukrajině zahájil neopodstatněnou agresi s cílem zmocnit se ukrajinského území a svrhnout prezidenta Zelenského.

Ruský raketový útok na Ukrajině, mrtvý a zranění v Kyjevě

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám