Hlavní obsah

Prigožin: Vstupujeme do Rostova, Gerasimov na nás nařídil letecké útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krátce po jedné hodině v noci zveřejnil Jevgenij Prigožin dva audiopříspěvky, ve kterých popisuje situaci jednotek Wagnerovy skupiny, které údajně míří do Ruska. V jednom tvrdí, že jeho jednotky bez problémů přešly hranici a vstupují do Rostova. Ve druhém pak, že šéf ruské armády nařídil letecké údery na konvoje wagnerovců.

Wagnerovci s vojenskou technikou v Rostově na DonuVideo: Reuters

 
Článek

Několik minut po jedné hodině v noci středoevropského času Prigožin zveřejnil audiopříspěvek, ve kterém opakuje, že na muže z Wagnerovy skupiny byl podniknut útok.

„Nyní jsme překročili hranice ve všech oblastech. Pohraničníci nám vyšli vstříc a objímali naše bojovníky,“ říká Prigožin.

Foto: Stringer, Reuters

Obrněné vozidlo v Rostově na Donu

„Nyní vstupujeme do Rostova. Ministerstvo obrany, tedy branci, které nám předhodili, aby nám zablokovali cestu, raději odešli,“ pokračuje dál Prigožin.

Wagnerovci vyhrožují blokádou Rostova na Donu a pochodem na Moskvu, zřejmě jsou už ve Voroněži

Válka na Ukrajině

„Nebojujeme s dětmi, nezabíjíme děti. Šojgu je zabíjí tím, že je, netrénované vojáky, včetně branců, posílá do války,“ dodal Prigožin.

V druhém příspěvku, který byl uveřejněn o půl hodiny později, Prigožin zmiňuje letecký útok.

„Náčelník štábu vydal rozkaz, aby odstartovala letadla a střílela na naše konvoje pohybující se mezi civilními vozidly. Nezajímá je, koho zabijí. Zabíjejí civilisty rok a půl místo toho, aby zabíjeli nepřítele,“ řekl Prigožin.

„Rusové zabili mnoho našich mužů“

O půl třetí ráno pak Prigožin zveřejnil další nahrávku. „Pamatujte si, chlapci. Vlast vám neodpustí údery na vaše vlastní území,“ uvedl v ní s tím, že se wagnerovcům podařilo sestřelit vrtulník.

Prigožin svou výzvu k odstranění vedení armády zdůvodnil tím, že ruská armáda zaútočila na jeho muže a mnoho jich zabila.

Starosta Moskvy kvůli napjaté situaci v zemi zavedl protiteroristická opatření, rozšířila se na celou oblast

Válka na Ukrajině

Avšak video, které údajně ukazuje následky útoku ruské armády na wagnerovce, je podle ruského nezávislého portálu Meduza s největší pravděpodobností zinscenované.

Není na něm vidět žádný kráter ani další typické prvky, jež by ukazovaly na explozi rakety.

Lidé, které je na záznamu slyšet, navíc prakticky okamžitě dojdou k závěru, že za útokem nemohla být ukrajinská armáda, ale ta ruská. Na záběrech také není vidět velké množství zabitých, o němž se zmiňoval Prigožin.

„Byli jsme připraveni udělat ústupky ministerstvu obrany odevzdat zbraně a najít řešení, jak budeme dál bránit naši zemi. Ale tihle šmejdi se neuklidnili,“ řekl Prigožin.

Prigožina stíhají za pokus o vzpouru, FSB žádá wagnerovce, aby svého šéfa pomohli zadržet

Válka na Ukrajině

„Dnes, když vidím, že jsme neporazitelní, udeřili raketami na naše týlové tábory. Mnoho našich bojovníků, našich spolubojovníků, zemřelo. Rozhodneme se, jak na tento zločin reagovat. Další krok je náš,“ dodal muž, který opakovaně tvrdě kritizoval ruské ministerstvo obrany.

Geraščenko: Kamery v Rostově jsou vypnuty

Ruská tajná služba FSB jeho slova a činy označila za výzvy k občanskému konfliktu. Generální prokuratura proti Prigožinovi zahájila trestní řízení za organizování ozbrojeného povstání.

Ukrajinský náměstek ministerstva vnitra Anton Geraščenko nicméně zveřejnil fotografie, které mají dokládat, že webkamery sledující rostovské ulice byly vypnuty.

Krátce poté zveřejnil záběry, které mají dokládat pohyb vojenských vozidel u Rostova a Krasnodaru. Dodal nicméně, že nelze nijak doložit, zda se jedná o wagnerovce, či ruskou armádu.

Ruský server 161.ru pak uvedl, že v Moskvě i v Rostovu byla spuštěna akce „Pevnost“. V obou městech měly být uzavřeny klíčové dopravní uzly a obrněnými vozidly chráněny nejdůležitější budovy infrastruktury.

Kdo se k nám nepřidá, je kolaborant, burcuje telegramový kanál wagnerovců

Válka na Ukrajině

V ulicích Moskvy a Rostova rozmisťuje Rusko bojová vozidla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám