Hlavní obsah

Kdo se k nám nepřidá, je kolaborant, burcuje telegramový kanál wagnerovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jevgenij Prigožin a jeho Wagnerova skupina jsou ruskými úřady obviněni z pokusu o vzpouru. I když stále není jasné, co přesně se děje, a nikde na ruském území nejsou potvrzeny ozbrojené konflikty, na telegramovém účtu Wagnerovy armády zaznívají vzkazy obviňující ruskou armádu ze zrady a ti, kdo se k Wagnerově skupině nepřipojí, jsou označováni za kolaboranty.

Foto: Profimedia.cz

Člen Wagnerovské skupiny v Bachmutu (ilustrační foto)

Článek

Federální služba bezpečnosti obvinila Jevgenije Prigožina ze vzpoury. Tato obvinění se objevila krátce poté, co Prigožin obvinil ruskou armádu, že napadla raketami jeho žoldnéřské jednotky.

Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin pohrozil pochodem na MoskvuVideo: Reuters

Telegramový účet Wagnerovy skupiny od té doby chrlí jedno obvinění za druhým. Poslední se zatím vymykají všemu, co šlo v ruském veřejném prostoru sledovat.

„Všichni generálové, kteří si mnou ruce a vyzývají hudebníky (přezdívka Wagnerovy skupiny – pozn. red.), aby přestali, už ve skutečnosti podepsali svůj vlastní rozsudek. Určitě dojde k tribunálu. Surovikin se bude zodpovídat z kapitulace Chersonu,“ stojí v jednom z příspěvků.

Ruská armáda raketami zaútočila na tábor wagnerovců, tvrdí Prigožin

Válka na Ukrajině

Sergej Surovikin velel během invaze na Ukrajinu vojenskému uskupení Jih, posléze byl jmenován velitelem všech ruských jednotek na Ukrajině, než byl vystřídán Gerasimovem.

„Všichni příslušníci ruských ozbrojených sil, kteří se nechtějí připojit k očistné kampani, budou považováni za kolaboranty, kteří přešli na stranu Ukrajinců, a podle toho s nimi bude zacházeno,“ stojí v dalším z příspěvků publikovaných na telegramovém účtu Wagnerovy skupiny krátce před půlnocí.

Zároveň účet ujistil, že všichni žoldnéři jsou Prigožinovi věrní: „Velitelé Wagnerovy skupiny zůstávají nejslibnějšímu politikovi věrní a splní každý jeho rozkaz. FSB ani Surovikin nebudou schopni zastavit to, co začalo.“

Navzdory řadě informací ze sociálních sítí, není jasné, co přesně se děje. O tom, že je situace vážná, však svědčí i nahrávka, kterou pořídil generál Sergej Surovikin. Ten vyzval wagnerovce, aby rozpustili své kolony a vrátili se na své základny.

FSB stíhá Prigožina, hrozí mu 20 let vězení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám