Hlavní obsah

Wagnerovci vyhrožují blokádou Rostova na Donu a pochodem na Moskvu, zřejmě jsou už ve Voroněži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin tvrdí, že její příslušníci kontrolují všechny klíčové body v Rostově na Donu. Jsou připraveni k blokádě města i k pochodu na Moskvu, pokud za nimi nepřijedou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov přítomnost wagnerovců v Rostově potvrdil. Podle agentury Reuters jsou wagnerovci už i ve Voroněži.

Wagnerovci s vojenskou technikou v Rostově na DonuVideo: Reuters

 
Článek

Od dálnice M4 do Moskvy ve Voroněžské oblasti byla ráno slyšet střelba. Informuje o ní několik twitterových účtů, na nichž jsou ze střelby zveřejněna videa.

Foto: Stringer, Reuters

Wagnerovci v Rostově na Donu

Reuters s odvoláním na bezpečnostní složky tvrdí, že příslušníci Wagnerovy skupiny obsadili vojenské posty ve Voroněži. Voroněž je asi 400 kilometrů od Moskvy.

„My jsme sem přijeli a chceme, aby nás přijal náčelník generálního štábu (Gerasimov) a Šojgu. Dokud nepřijedou, budeme tady, budeme blokovat Rostov a mířit na Moskvu,“ řekl Prigožin ve videu pořízeném na velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu zveřejněném na telegramovém kanálu wagnerovců Razgruzka Wagnera.

Na videu sedí mezi dvěma ruskými generály, jedním je Vladimir Alexejev, který už dříve vyzval Prigožina, aby přehodnotil své záměry odstranit nejvyšší velení armády.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin pohrozil pochodem na MoskvuVideo: Reuters

Podle agentury Reuters Prigožin také uvedl, že jeho vojáci mají pod kontrolou všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině. Jsou i na zmíněném velitelství.

Moskva posiluje bezpečnostní opatření v ulicíchVideo: Reuters

Prigožin se během noci na sobotu a v sobotu ráno v sérii prohlášení, jejichž pravost nelze podle BBC ověřit, nechal slyšet, že wagnerovci jsou připraveni i zemřít a zničí kohokoliv, kdo jim bude stát v cestě.

Je to rána do zad, řekl Putin ke vzpouře wagnerovců. Vyzval k tvrdé reakci

Válka na Ukrajině

Už prý sestřelili vrtulník ruské armády, který na ně zaútočil. Již v pátek šéf wagnerovců vyzval k odstranění ruského armádního velení, což ruské úřady považují za výzvu k ozbrojenému povstání.

Ruská generální prokura oznámila, že zahájila jeho trestní stíhání kvůli vzpouře.

Ruskojazyčná verze BBC během noci napsala, že ruská armáda zablokovala vjezdy do Rostova na Donu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Prigožin na záběru videa z Rostova na Donu

Nezávislý ruský server Meduza zase s odvoláním na místní média uvedl, že ozbrojenci v uniformách obklíčili některé klíčové budovy ve městě, včetně velitelství Jižního vojenského okruhu, zdejší pobočky ministerstva vnitra či tajné služby FSB.

Také agentura TASS u popisku svých fotografií z Rostova napsala, že ozbrojenci patří k Wagnerově skupině.

Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubjov vyzval občany, aby zůstali v klidu a neopouštěli své domovy. Později je informoval o rozhodnutí zrušit veškeré víkendové akce, kterých se mělo zúčastnit větší množství lidí.

K podobnému kroku mohou přistoupit i úřady ve Voroněžské oblasti, která také leží u hranic s Ukrajinou. Oznámil to zdejší gubernátor Alexandr Gusev, podle něhož musí lidé počítat i s kontrolami aut.

Protiteroristická opatření zavedla i Moskva.

Prigožin: Vstupujeme do Rostova, Gerasimov na nás nařídil letecké útoky

Válka na Ukrajině

Prigožina stíhají za pokus o vzpouru, FSB žádá wagnerovce, aby svého šéfa pomohli zadržet

Válka na Ukrajině

Starosta Moskvy kvůli napjaté situaci v zemi zavedl protiteroristická opatření, rozšířila se na celou oblast

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám