Hlavní obsah

Starosta Moskvy kvůli napjaté situaci v zemi zavedl protiteroristická opatření, rozšířila se na celou oblast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moskva kvůli napjaté situaci v zemi zavedla v noci na sobotu protiteroristická opatření. Je nutné počítat s častějšími kontrolami na silnicích, mohou být omezeny akce pro velký počet lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na starostu Moskvy Sergeje Sobjanina. Ruský Národní protiteroristický výbor rozšířil působnost protiteroristických opatření na celou Moskevskou a Voroněžskou oblast.

Moskva posiluje bezpečnostní opatření v ulicíchVideo: Reuters

 
Článek

Ruská metropole tak reaguje na hrozby šéfa soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenije Prigožina, které ruské úřady považují za výzvu k ozbrojenému povstání.

„V souvislosti s přicházejícími informacemi jsou v Moskvě přijímána protiteroristická opatření směřující k posílení bezpečnostních opatření. Na silnicích byly zavedeny další kontroly. Je možné omezit pořádání hromadných akcí. K přijatým opatřením, prosím, přistupujte s pochopením,“ napsal Sobjanin na svém kanálu na Telegramu.

Sobjanin ve zveřejněném prohlášení obyvatele více než 12milionového města požádal o pochopení.

Prigožina stíhají za pokus o vzpouru, FSB žádá wagnerovce, aby svého šéfa pomohli zadržet

Válka na Ukrajině

„Bezpečnostní opatření v Moskvě byla posílena, všechny nejdůležitější objekty, státní orgány a objekty dopravní infrastruktury jsou pod zvýšenou ostrahou,“ uvedl už o několik hodin dříve TASS s odvoláním na bezpečnostního činitele.

V pohotovosti jsou oddíly rychlé reakce i polovojenské policejní jednotky OMON.

Přísnější opatření přijala také Lipecká oblast, jejíž centrum se nachází zhruba 470 kilometrů jižně od Moskvy.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin

Obyvatelům regionu úřady doporučily, aby se zdrželi cest na jih, zejména do Voroněžské oblasti. Zdejší regionální vláda zase občany vyzvala, aby se vyhnuli dálnici M4, která vede do Moskvy. Pohybuje se po ní vojenský konvoj.

Prigožin svou výzvu k odstranění vedení armády zdůvodnil tím, že ruská armáda zaútočila na jeho muže a mnoho jich zabila.

Údajně byly na jeho muže podniknuty i letecké útoky. Avšak video, které údajně ukazuje následky útoku ruské armády na wagnerovce, je podle ruského nezávislého portálu Meduza s největší pravděpodobností zinscenované.

Prigožin byl obviněn ze vzpoury a je na něj vydán zatykač.

Prigožin: Vstupujeme do Rostova, Gerasimov na nás nařídil letecké útoky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám