Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Seznam firem, které to v Rusku zabalily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznam firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku, už výrazně narostl. V pátek se přidal americký softwarový gigant Microsoft.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Ruská vlajka před ambasádou ve Washingtonu. Ilustrační foto

Článek

Banky

Britská banka HSBC začala omezovat vztahy s řadou ruských bank včetně VTB, která je druhou největší ruskou bankou. V Rusku se angažuje nevýznamně, zaměstnává tam 200 lidí a její roční tržby v zemi činí 15 milionů dolarů, zatímco globálně vykazuje roční tržby kolem 50 miliard dolarů.

Norská finanční skupina Nordea oznámila, že zastavuje obchodování s investičními fondy, které jsou vystaveny vlivu Ruska.

Asijská banka pro investice do infrastruktury AIIB, jejímž spoluzakladatelem a hlavním podporovatelem je Čína, pozastavila veškeré své aktivity týkající se Ruska a Běloruska.

Ekonom: Ruské banky odstřižení od SWIFT obejdou

Válka na Ukrajině

Energetika

Francouzská energetická skupina TotalEnergies oznámila, že už nebude poskytovat kapitál na nové projekty v Rusku, ze země ale neodejde.

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell se rozhodla odejít ze všech svých společných podniků s ruským plynárenským gigantem Gazprom. Chce rovněž ukončit svou účast v projektu Nord Stream 2, který pomáhala financovat.

Britský energetický kolos BP oznámil, že se zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť.

Norská energetická společnost Equinor oznámila, že přestane v Rusku investovat a stáhne se z tamních společných podniků.

Dánská energetická společnost Orsted přerušila používání ruského uhlí a biomasy jako paliva pro své elektrárny, ale bude pokračovat v nákupu plynu od Gazpromu na základě dlouhodobé smlouvy. Oznámila úmysl neuzavírat nové smlouvy s ruskými společnostmi.

Americká těžařská společnost ExxonMobil oznámila, že ukončuje své aktivity v Rusku. Ocenila je na čtyři miliardy dolarů (zhruba 90 miliard Kč), podle analytiků tvoří spíše menší část aktiv podniku. Exxon také nebude provádět nové investice v Rusku a už ze země začal odvážet své americké zaměstnance.

Italská energetická společnost Eni chce prodat svůj podíl v provozovateli plynovodu Blue Stream, který vede z Ruska přes Černé moře do Turecka a který Eni spoluvlastní s ruským Gazpromem.

Britská Centrica, která je vlastníkem největší britské energetické společnosti British Gas, oznámila záměr ukončit smlouvy o dodávkách plynu s ruskými partnery, především s Gazpromem.

Film a televize

Hollywoodská studia Disney, Warner BrosSony Pictures Entertainment oznámila, že přerušují uvádění svých nových filmů do ruských kin.

IT

Americká společnost Apple pozastavila prodej všech svých výrobků v Rusku. Společnost také přerušila vývoz do Ruska a omezila tam fungování platební služby Apple Pay a dalších služeb.

Microsoft se přidal k Applu, zastavuje prodej v Rusku

Software

Americký softwarový gigant Microsoft se rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb v Rusku.

Americký výrobce počítačů Dell Technologies oznámil přerušení prodeje svých výrobků v Rusku a na Ukrajině.

Americká internetová společnost Google přestala prodávat online reklamu v Rusku. Rozhodnutí se týká vyhledávače, platformy YouTube i externích partnerů, kteří prostřednictvím Googlu publikují obsah. Obdobný krok učinily také společnosti Twitter či Snap.

Letectví

Největší světová leasingová společnost, AerCap Holdings se sídlem v Dublinu přestane spolupracovat s ruskými leteckými společnostmi. Firma uvádí, že na konci loňského roku měla v pronájmu u ruských aerolinek z hlediska čisté účetní hodnoty přibližně pět procent své flotily.

Airbus i Boeing zastavily ruským aerolinkám technickou podporu

Válka na Ukrajině

Americký výrobce letadel Boeing oznámil, že přerušuje svou technickou podporu ruským leteckým společnostem.

Přeprava

Americké firmy United Parcel Service (UPS) a FedEx, které se řadí k největším logistickým společnostem na světě, zastavily doručování zásilek do Ruska a na Ukrajinu.

Asijská kontejnerová přepravní společnost Ocean Network Express pozastavila rezervace do Ruska a z něj.

Dánský námořní dopravce A.P. Moller-Maersk dočasně přerušil kontejnerovou dopravu do Ruska a z něj.

Německá Deutsche Post oznámila zastavení doručování zásilek firmy DHL do Ruska.

Německý námořní dopravce Hapag Lloyd oznámil dočasné zastavení rezervací do Ruska a zastavil námořní přepravu na Ukrajinu.

Další rána pro Rusko. Odstřihnou ho největší lodní přepravci světa

Ekonomika

Největší námořní dopravce Mediterranean Shipping Company (MSC), který má sídlo v Ženevě, přestal přijímat zboží ke kontejnerové přepravě do Ruska. Zajistí tam jen dopravu potravin a humanitární pomoci.

Švýcarská přepravní společnost Kuehne+Nagel pozastavila přepravu do Ruska s výjimkou lékařské a humanitární pomoci.

Průmyslové podniky

Švédská ocelářská společnost Sandvik přerušila činnost v Rusku.

Telekomunikační firmy

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson přerušil dodávky svých výrobků do Ruska.

Finská společnost Nokia zastavila dodávky do Ruska v souladu se sankcemi.

Výrobci aut

Německý automobilový koncern Volkswagen, který je největším výrobcem aut v Evropě, až do odvolání zastavil výrobu aut v Rusku, zastaven je i vývoz aut ze skupiny Volkswagen do Ruska. Veškeré aktivity v Rusku zastavila i Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen. Přerušila výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a v Nižném Novgorodu, zastavila také export aut do Ruska.

Škoda Auto i celý koncern Volkswagen zastaví veškeré aktivity v Rusku

Válka na Ukrajině

Německý výrobce luxusních automobilů BMW zastavil export aut do Ruska a oznámil, že tam přerušuje výrobu.

Německá automobilka Daimler Truck oznámila, že přerušuje spolupráci s ruským výrobcem nákladních aut Kamaz.

Výrobu i prodej zastavila v Rusku švédská skupina Volvo.

Americká automobilka General Motors pozastavila dodávky aut na ruský trh.

Americká automobilka Ford Motor, která vlastní poloviční podíl ve společnosti Ford Sollers, oznámila, že s okamžitou platností pozastavuje provoz v Rusku.

Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson oznámil přerušení obchodování a dodávek svých motocyklů do Ruska.

Apple, Ford i Nike zastavují prodeje v Rusku

Ekonomika

Japonská automobilka Mitsubishi Motors uvedla, že patrně v Rusku pozastaví výrobu a prodej svých automobilů. Stejný krok chystají i největší japonské automobilky Toyota, Mazda a Honda.

Francouzský Renault pozastaví příští týden kvůli logistickým potížím některé provozy ve svých závodech v Rusku. Podle Citibank tam firma generuje osm procent svých hlavních tržeb. Ovládá také společnost AvtoVAZ, která je největším výrobcem automobilů v Rusku.

Britští výrobci luxusních aut Jaguar, Land Rover (JLR) a Aston Martin přerušili export svých aut do Ruska.

Další sektory

Finský výrobce pneumatik Nokian Tyres přesouvá výrobu některých svých výrobků z Ruska do Finska a Spojených států. Nokian vyrábí v Rusku přibližně 80 procent své roční produkce, která činí přibližně 20 milionů pneumatik. Podle svého mluvčího tam zaměstnává zhruba 1600 lidí.

Finský výrobce chemikálií Kemira oznámil pozastavení dodávek do Ruska a Běloruska.

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas kvůli útoku na Ukrajinu přerušil spolupráci s ruským fotbalovým svazem.

Americký výrobce sportovního vybavení Nike zastavil prodej určený ruským zákazníkům ve svém internetovém obchodě. Firma už nemůže garantovat doručení zboží do Ruska a vyzývá zákazníky, aby se obraceli na kamenné obchody.

Švédský výrobce domácích spotřebičů Electrolux zastavil v Rusku veškerou činnost.

Švédská nábytkářská značka IKEA pozastavila všechny své aktivity v Rusku a Bělorusku.

Své obchody v Rusku dočasně zavírá také IKEA

Válka na Ukrajině

Švédský oděvní řetězec H se rozhodl dočasně zastavit veškerý svůj prodej v Rusku.

Zákaz exportu svých výrobků do Ruska oznámila i švýcarská firma Swatch Group, která vyrábí a prodává hodinky Swatch a vlastní i luxusní značky Longines, Tissot, Omega či Breguet.

Pivovar Budějovický Budvar pozastavil výrobu a dodávky určené pro ruský trh, vývoz do Ruska zastavily také Pivovary Staropramen. Plzeňský Prazdroj oznámil, že nepřijímá žádné objednávky z Ruska ani Běloruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám