Hlavní obsah

Předseda představenstva Metrostavu: Bojujícím Ukrajincům držíme místa i plat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odliv ukrajinských pracovníků může být pro stavebnictví v ČR problém, řekl Právu předseda představenstva Metrostavu František Kočí. Za pracovníky, kteří odjedou napadenou domovinu bránit, ale stojí. Firma je připravena jim půl roku platit 80 procent mzdy a místa jim podrží.

Foto: archiv Metrostav

Ilustrační foto

Článek

Kolik má Metrostav v Česku ukrajinských zaměstnanců? Vracejí se domů bojovat a pomáhat?

Ve Skupině Metrostav evidujeme asi pět desítek zaměstnanců z Ukrajiny. To se může zdát málo, ale na našich stavbách běžně Ukrajince a Ukrajinky potkáte, a to proto, že to jsou zaměstnanci našich subdodavatelů. Právě ti nám avizují, že odliv pracovníků zpět na Ukrajinu a řešení situací jejich rodin může způsobit narušení stavební výroby. V našem odvětví pracuje legálně přes 20 000 Ukrajinců a je to významná pracovní síla na všech stavbách. Jsme však připraveni pomoci i rodinám pracovníků, kteří u nás přímo zaměstnáni nejsou.

Ruský plyn do Evropy proudí dál. Zatím

Ekonomika

Takže odjíždějí, dostávají povolávací rozkazy? Jak se k nim stavíte?

Někteří naši zaměstnanci opravdu povolávací rozkazy dostali a část z nich se rozhodla odjet na Ukrajinu bojovat. Zaměstnanec v takové situaci musí podle našich zákonů laicky řečeno dostat neplacené volno. V případě Metrostavu bude po dobu půl roku dostávat 80 procent své mzdy a dále pak bude mít volno neplacené. Místa všem, kdo se rozhodnou jet na Ukrajinu bojovat, podržíme.

Jaké očekáváte dopady na odvětví?

To v tuto chvíli nedokážeme předjímat, co bude konflikt pro stavebnictví znamenat. Nicméně velký odliv ukrajinských pracovníků by představoval pro celé stavební odvětví zásadní problém.

Mamutí ruská kolona mířící na Kyjev bobtná, ale nehýbe se

Evropa

Dočetl jsem se, že jste věnovali 15 milionů korun ukrajinskému velvyslanectví a do humanitárních sbírek a pomáháte rodinám zaměstnanců. Jak? Máte pro ně ubytování?

Ubytování nabízíme ve vlastních ubytovacích kapacitách, což jsou služební byty a ubytovny. Zároveň prostřednictvím firemního intranetu vybízíme zaměstnance, kteří mají volné prostory, aby je nabídli. Dále jsme zorganizovali sbírku humanitárního materiálu.

Patnácti miliony naše pomoc Ukrajině nekončí. Myslíme si totiž, že počáteční vlna solidarity po nějaké době částečně opadne a bude potřeba někoho, kdo vytrvá. Tuto částku tedy vnímáme jako počáteční výkop. V koncernu Skupina Metrostav máme přes šedesát společností, z nichž další také pomohou.

Prokurátor ICC zahájil vyšetřování možných zločinů proti lidskosti na Ukrajině

Evropa

Máte rozestavěné nějaké větší projekty v Rusku či na Ukrajině?

Metrostav se na trzích Ukrajiny a Ruska neangažuje. Po pádu komunismu v roce 1989 jsme ruský stavební trh monitorovali, a přestože nám bylo nabídnuto několik zajímavých příležitostí, nakonec jsme vždy dospěli k závěru, že na něm podnikat nebudeme. Naopak jsme expandovali na severozápad, zejména do Německa, Rakouska a severských států a etablovali se třeba až na Islandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám