Hlavní obsah

Před válkou v Afghánistánu utekli na Ukrajinu. Teď prchají znovu

Smutný osud potkal afghánskou rodinu, která minulý rok uprchla ze svého rodného, válkou zmítaného Afghánistánu na Ukrajinu. Ajmal Rahmani spolu se svou ženou a dvěma malými dětmi nyní z nového útočiště, jež aktuálně vzdoruje ruské invazi, utekl do sousedního Polska, informoval server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ajmal Rahmani se svými dětmi na ukrajinsko-polských hranicích

Článek

„Utekl jsem před jednou válkou do jiné země, kde začala další válka. Velké neštěstí,“ řekl agentuře AFP krátce po překročení ukrajinsko-polských hranic Rahmani, jenž 18 let pracoval pro NATO na afghánském letišti v Kábulu.

Rodnou zemi opustil čtyři měsíce před stažením amerických vojsk z Afghánistánu a následným převzetím moci Tálibánem, neboť dle svých slov pravidelně dostával výhrůžky a měl strach o svou rodinu.

Z Ukrajiny do Polska uprchlo od zahájení ruské invaze přes 450 tisíc lidí

Zahraniční

„Dříve jsem měl v Afghánistánu dobrý život. Měl jsem svůj dům, auto, dobrý plat. Auto i dům jsem prodal. Přišel jsem o všechno. Nic však není důležitější než moje rodina,“ dodává.

Na Ukrajinu – konkrétně do přístavního města Oděsa – spolu se svými nejbližšími prý zamířil proto, že se jednalo o jedinou zemi, která jim poskytla azyl. Dlouho však v novém útočišti nezůstali. Po ruské invazi, jež začala minulý čtvrtek, se dali opět na útěk.

Polsko jim dalo naději

Nyní bylo jejich cílem, podobně jako u množství dalších válečných uprchlíků, sousední Polsko. Od čtvrtka podle polských úřadů přešlo z Ukrajiny do Polska přes 450 tisíc lidí. Mnoho dalších pak míří do Maďarska, Rumunska, Moldavska a Slovenska.

Většina z nich pochází z Ukrajiny, je mezi nimi ale i řada studentů a migrujících pracovníků ze vzdálenějších zemí, jako je například Afghánistán, Demokratická republika Kongo, Indie či Nepál, píše server NDTV.

Katovice nechtějí koncert Nohavici kvůli jeho vztahům s Putinem

Zahraniční

Rahmani šel společně se svou ženou Minou, jedenáctiletým synem Omarem a sedmiletou dcerou Marwou s ohledem na velkou dopravní zácpu posledních 30 kilometrů k polským hranicím pěšky. Po příchodu do obce Medyka pak afghánskou rodinu společně s dalšími uprchlíky odvezl autobus do nedalekého města Přemyšl.

Afghánec uvedl, že měl obavy o budoucnost, vřelé přijetí dobrovolníků a úředníků v Polsku, kteří pomáhají válečným uprchlíkům, ho však dle jeho slov povzbudilo. „Dali nám energii,“ svěřil se Rahmani.

Reklama

Výběr článků

Načítám