Hlavní obsah

Katovice nechtějí koncert Nohavici kvůli jeho vztahům s Putinem

Polské město Katovice vypovědělo smlouvu o pronájmu sálu, kde se měl v dubnu konat koncert českého písničkáře Jaromíra Nohavici. Mluvčí městské kulturní instituce řekl, že si lze jen těžko představit, že by hudebník známý svým dobrým vztahem k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v době ruské invaze na Ukrajinu v Katovicích vystupoval. Informoval o tom internetový portál listu Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Nohavica na oslavách 30. sezony Divadla Bez zábradlí

Článek

Nohavicův koncert byl plánovaný na 3. dubna. „Firma, která ho měla zorganizovat, už dostala informaci, že vypovídáme smlouvu o pronájmu sálu na koncert na ten den,“ řekl Lukasz Kalembasiak, mluvčí městské kulturní instituce Katovice-Město zahrad.

„Nedokážeme si představit, že by (Nohavica) v době války Ruska s Ukrajinou u nás měl odehrát koncert,“ uvedl také Kalembasiak. „Jde o jeho vztahy s Putinem,“ dodal.

Ruský prezident Nohavicovi v roce 2018 udělil Puškinovu medaili určenou ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Hudebník si ji od něj osobně převzal v Kremlu.

Jsem pořád stejný, tvrdí Jaromír Nohavica

Kultura

V pátek řekl, že si ocenění ponechá, protože ho dostal „za písně a ne za válčení“. V Česku je nositelem Puškinovy medaile kromě Nohavici také někdejší prezident Václav Klaus a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka.

Nohavica dostal v roce 2017 také cenu Stříbrný lukostřelec. Nad tímto oceněním převzal záštitu český prezident Miloš Zeman a ruské velvyslanectví v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám