Hlavní obsah

USA jednají s Polskem o dodávce MiGů na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy jednají o tom, za jakých podmínek by mohlo Polsko dodat své bojové letouny MiG-29 ukrajinským silám, uvedl v noci na neděli server Politico s odvoláním na čtyři americké představitele.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Polský MiG-29

Článek

Jednání probíhají v době, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naléhá na větší podporu ve válce s Ruskem. Rád by získal zbraně, dosáhl zákazu prodeje ruské ropy i zřízení bezletových zón nad Ukrajinou.

Polsko zvažuje, že by MiGy-29 na Ukrajinu poslalo, ovšem za podmínky, že mu americká administrativa poskytne americká letadla, aby dodání migů neoslabilo polskou obranyschopnost.

EU slíbila Ukrajině bojová letadla, zřejmě jde o MiGy-29

Evropa

„Otázku řešíme s Poláky a zbytek konzultujeme s našimi partnery v NATO,“ řekla mluvčí Bílého domu serveru Politico. Bílý dům podle mluvčí „se nebude žádným způsobem stavět proti dodání letadel z Polska na Ukrajinu“. „Také pracujeme na možnostech, jak bychom zaplnili mezeru (v polském letectvu), kdyby se Polsko rozhodlo předat letadla na Ukrajinu,“ vysvětlila mluvčí.

Polsko má ze všech zemí NATO, které ještě mají ve výzbroji ruskou techniku, nejvíce provozuschopných MiGů-29. Bulharsko a Slovensko jejich dodání odmítly. Slovensko má málo provozuschopných letadel, Ukrajina potřebuje právě migy, protože je její piloti umějí ovládat.

Slovensko své stíhačky MiG-29 Ukrajině neposkytne

Zahraniční

Republikánský senátor Rob Portman a demokratická senátorka Jeanne Shaheenová už poslali dopis americkému prezidentovi, ve kterém vyjadřují plnou podporu poskytnout Polsku stroje F-16, kdyby migy dodalo Ukrajině. Polsko už má ve výzbroji stroje F-16.

Zajistit dodávku letadel je obtížnější než dodat obranné zbraně, jako jsou protitankové střely nebo ruční protiletadlové řízené střely, munici a ruční zbraně. Ty na Ukrajinu už proudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám