Hlavní obsah

Pokud padnete, zbavíte se hříchů, řekl moskevský patriarcha Kirill

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hlava ruské ortodoxní církve patriarcha Kirill, který patří k blízkým spojencům ruského prezidenta Vladimira Putina a podporuje válku na Ukrajině, řekl, že ti kdo v boji padnou, jsou automaticky očištěni od hříchů. Současně přiznal, že obětí je hodně.

Foto: Profimedia.cz

Patriarcha Kirill

Článek

„Církev se modlí, aby tato bitva skončila co nejdříve, takže se co nejméně bratrů pozabíjí v této bratrovražedné válce,“ řekl Kirill. „Mnozí umírají na poli této bratrovražedné války,“ dodal Kirill ve svém prvním vystoupení od vyhlášení mobilizace. Nepřímo tím přiznal vysoký počet obětí.

„Současně si ale církev uvědomuje, že pokud někdo, hnán pocitem povinnosti a potřebou splnit přísahu, jde udělat to, co od něj služba žádá, a tato osoba zemře při výkonu služby, pak bezpochyby vykonala čin rovný sebeobětování. Obětuje se pro druhé. A jsme přesvědčeni, že tato oběť smyje všechny hříchy, kterých se tato osoba dopustila,“ uvedl Kirill.

Sestřih ukazuje, jak Putin ohledně Ukrajiny světu od začátku lhal

Válka na Ukrajině

Jeho slova zřejmě mají posílit odhodlání ruských vojáků bojovat a nebát se padnout. A pravděpodobně je určena také zločincům, kterým bylo umožněno vstoupit do ruské armády, za což jim byl zrušen trest.

Kirill dříve kritizoval ty, kdo jsou proti válce, připomněl list The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám