Hlavní obsah

Odsoudit anexi Ukrajiny? Každý stát OSN bude hlasovat jednotlivě

V pondělí zahájí Valné shromáždění OSN rozpravu o návrhu rezoluce odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských regionů. Poté, co Rusko opět uplatnilo své veto v Radě bezpečnosti, bude nyní na každém z 193 států světa, aby jeden po druhém ukázal, na čí straně stojí. Výsledek se neočekává dříve než ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský velvyslanec v OSN Serhij Kyslycja

Článek

Rozhodnutí předložit tuto záležitost Valnému shromáždění, kde má 193 členů OSN po jednom hlasu a nikdo nemá právo veta, bylo přijato poté, co Rusko 30. září na zasedání Rady bezpečnosti využilo svého práva veta a návrh na rezoluci zablokovalo.

„Ostudné, ale očekávané,“ napsal tehdy na Twitteru český velvyslanec v OSN Jakub Kulhánek.

„Nyní je na Valném shromáždění, na každém z členských států, aby ukázal, že jsme připraveni bránit Chartu OSN. Je čas postavit se za suverenitu a územní celistvost,“ dodal.

Dokument odsuzuje „pokusy o nezákonnou anexi“ ukrajinské Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti po „referendech“ ze strany Ruska a zdůrazňuje, že tyto akce „nemají žádnou platnost podle mezinárodního práva“.

Vyzývá členské státy OSN, aby anexi neuznaly, a Rusko, aby okamžitě stáhlo svá vojska ze svrchovaného území Ukrajiny.

V reakci na návrh rezoluce adresovali Rusové všem státům v OSN dopis, v němž napadají „západní delegace“ z toho, že jejich chování „nemá nic společného s ochranou mezinárodního práva a zásadami Charty OSN“.

Došla Číně trpělivost?

Rozprava bude téměř jistě pokračovat i po pondělku, podle diplomatů se výsledek neočekává dříve než ve středu.

Unijní velvyslanec Olof Skoog avizoval, že pokud Valné shromáždění nezvládne dostatečně silně zareagovat, ocitne se podle něj mezinárodní společenství ve velmi špatné situaci.

Rusko v RB OSN vetovalo rezoluci odsuzující anexi čtyř ukrajinských území

Zahraniční

Některé státy, které se dosud v otázkách ruské agrese na Ukrajině chovaly váhavě, se v posledních dnech ve svých pozicích vymezují o trochu více. V již zmíněném hlasování v Radě bezpečnosti OSN například Spojené arabské emiráty hlasovaly pro odsouzení anexe.

Írán apeloval na dodržování územní celistvosti a po pondělním útoku na Kyjev vyzvalo čínské ministerstvo zahraničí k uklidnění situace.

Je však nutné si uvědomit, že půjde svým způsobem o principiální hlasování, protože otázka územní celistvosti je pro celou řadu států klíčovým pilířem jejich státnosti. Případné odsouzení anexe tudíž nepůjde vnímat jako a priori odsouzení Ruska.

Takové pohrdání se moc nevidí. Rusové dávali najevo, že pro ně Ukrajina není stát, popisuje Miko atmosféru v OSN

Válka na Ukrajině

Zkraje března hlasovalo Valné shromáždění pro odsouzení invaze v poměru 141:5. Pouze čtyři země - Bělorusko, Eritrea, Severní Korea a Sýrie - hlasovaly spolu s Ruskem proti rezoluci. Třicet pět zemí se zdrželo hlasování, zejména těch z Afriky.

Nadcházející hlasování by mohlo naznačit, zda mezi členy OSN panuje „únava z Ukrajiny“ a zda se dopad války, zejména na ceny energií, pohonných hmot, potravin a hnojiv, nějak do postojů zemí promítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám