Hlavní obsah

Uznám Ruskem okupovaná území, prohlásil americký prezidentský kandidát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na republikánskou nominaci do amerických prezidentských voleb Vivek Ramaswamy oznámil, že v případě zvolení americkým prezidentem oficiálně uzná Moskvou okupovaná ukrajinská území za ruská. Informuje o tom list Ukrajinska pravda, podle kterého se Ramaswamy chystá zablokovat i vstup Ukrajiny do NATO.

Foto: Profimedia.cz

O republikánskou nominaci na amerického prezidenta se uchází podnikatel Vivek Ramaswamy

Článek

Ramaswamy to napsal ve svém článku pro web The American Conservative, kde svoje sliby vysvětlil tím, že největším nebezpečím pro Spojené státy je sbližování Moskvy a Pekingu. „Čím déle válka na Ukrajině potrvá, tím je stále jasnější, že vítěz je jen jeden: Čína,“ napsal Ramaswamy.

Uvedl také, že by se při vykonávání svého úřadu inspiroval zahraniční politikou Richarda Nixona, který se, jak uvedl ukrajinský list, rozhodl navázat diplomatické vztahy s Čínskou lidovou republikou, aby se postavil proti jejímu sbližování se Sovětským svazem.

„Jako prezident USA budu respektovat a oživovat Nixonův odkaz tím, že odmítnu krvelačné žvásty užitečných idiotů, kteří kážou bezvýchodnou válku na Ukrajině, jež nutí dva velmocenské nepřátele k ještě většímu sblížení,“ prohlásil americký prezidentský kandidát, který je mezi prvními třemi v žebříčku popularity mezi příznivci republikánů.

Rád by zajel do Moskvy

Ramaswamy dále slíbil, že v případě zvolení by se v roce 2025 vydal do Moskvy, aby „zajistil mír na Ukrajině“, a to za „podmínek, které budou na prvním místě pro americké zájmy“.

„Za tímto účelem přijmu ruskou kontrolu nad okupovanými územími a zavážu se zablokovat kandidaturu Ukrajiny do NATO výměnou za vystoupení Ruska z vojenského spojenectví s Čínou,“ prohlásil Ramaswamy, který dále dodal, že by také proti Moskvě ukončil sankce, čímž by Rusko „vrátil na světový trh“ a zároveň zajistil, že by mělo „strategickou kontrolu nad čínskými záměry ve východní Asii“.

Osmatřicetiletý Vivek Ramaswamy je dosud nejmladším kandidátem, který se kdy ucházel o republikánskou nominaci do amerických prezidentských voleb. Ačkoli se před současnou kampaní v politice neangažoval, jeho popularita roste. Ještě začátkem srpna měl totiž v průzkumech kolem pěti procent, na konci měsíce už ale sedm a půl.

Americké prezidentské volby se budou konat 5. listopadu 2024. Za demokraty bude s největší pravděpodobností kandidovat současný prezident Joe Biden, kdo jej ale vyzve z řad republikánů, zatím není jasné.

O republikánskou nominaci se přitom uchází americký exprezident Donald Trump, který dle nejnovějších průzkumů, na které upozorňuje web RealClearPolitics, vede republikánskou kandidátku se zhruba 53 procenty. Na druhém místě je zatím guvernér státu Florida Ron De Santis se 13 procent a na třetím podnikatel Ramaswamy se zmíněnými sedmi a půl procenty.

Mezi soudy a kampaní. Trumpův klíčový proces se kryje s hlavním dnem primárek

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám