Hlavní obsah

Mezi soudy a kampaní. Trumpův klíčový proces se kryje s hlavním dnem primárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejzávažnější soudní proces amerického exprezidenta Donalda Trumpa jej příští rok zastihne v kritické fázi volební kampaně, v níž usiluje o návrat do Bílého domu. Kauza jeho údajné snahy o zvrácení výsledků prezidentských voleb z roku 2020 se začne u soudu řešit pouhý den před nejdůležitějším dnem republikánských primárek.

Foto: Lindsay Dedario, Reuters

Donald Trump během volební kampaně v Erie ve státě Pennsylvánie

Článek

„Chci zde poznamenat, že stanovení data soudu nezávisí a nemělo by záviset na osobních a pracovních závazcích obžalovaného,“ řekla soudkyně Tanya Chutkanová podle agentury AP.

„Přesně to, co naše zkorumpovaná vláda chtěla,“ komentoval pak termín začátku soudního procesu Trump s tím, že jej soudkyně Chutkanová, nominovaná demokratickým prezidentem Barackem Obamou, nenávidí. „Odvolám se,“ dodal na své síti Truth Social exprezident, který zatím v souvislosti se snahou o zvrácení výsledků voleb čelí čtyřem obviněním.

Trumpovi právníci marně usilovali o to, aby ostře sledovaný proces začal až v dubnu roku 2026, tedy zhruba rok a půl po dalších prezidentských volbách. Pokud by v nich Trump uspěl, mohl by jako šéf Bílého domu udělit milost sám sobě. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith naopak požadoval brzký termín - konkrétně 2. ledna 2024. „Ani jeden z návrhů není přijatelný,“ komentovala to soudkyně.

V takzvaném superúterý se příští rok 5. března rozhoduje v primárkách v 15 amerických státech. Už letos 2. října začíná soudní proces s Trumpem a jeho firmou ve státě New York ohledně falšování finančních záznamů, tam se však exprezident dostavit nemusí. Skutečně do tuhého ale začne jít příští rok.

Už 15. ledna, kdy republikáni v Iowě jako první vybírají svého prezidentského kandidáta, začíná proces s Trumpem týkající se pomluvy v kauze spisovatelky E. Jean Carrollové, která již vyhrála pět milionů dolarů (zhruba 112 mil. Kč) poté, co porota rozhodla, že ji sexuálně napadl.

Poté, co 4. března začne zmíněný ostře sledovaný proces před superúterým, bude soud v New Yorku už 25. března řešit kauzu utajených plateb pro pornoherečku Stormy Daniels. Případ přechovávání utajovaných dokumentů v Trumpově soukromém sídle Mar-a-Lago začne soud na Floridě řešit 20. května, přičemž celonárodní republikánský nominační sjezd v Milwaukee se koná 15. července.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Suvenýry s Trumpovým policejním snímkem

A pak je tu ještě samostatný proces ve státě Georgia, kde Trump a jeho spolupracovníci vyvíjeli po minulých prezidentských volbách zřejmě největší nátlak. Datum začátku tohoto procesu ještě nebylo stanoveno, ale už nadcházející středu by se měl Trump objevit u soudu, aby se v této kauze spolu s dalšími spoluobviněnými vyjádřil k otázce své viny.

640 let sice asi ne, vězení mu ale hrozí

Do 5. listopadu příštího roku, kdy se konají americké prezidentské volby, tak bude mít Trump možná ještě plnější diář než stávající šéf Bílého domu a jeho demokratický sok Joe Biden, který svou funkci obhajuje.

Pokud by se sečetly maximální sazby u všech obvinění, kterým Trump čelí, hrozilo by mu čistě teoreticky přes 640 let vězení, spočetl nedávno web Politico s tím, že tato kalkulace zatím ani nezahrnovala kauzu ve státě Georgia. Právní experti se shodují, že reálně takto tresty sčítat nelze. Některá obvinění - zejména pokus o zvrácení výsledků voleb - jsou však natolik závažná, že v případě odsouzení téměř jistě znamenají dlouholetý trest vězení, napsal s odvoláním na odborníky web Business Insider.

Trump si ze svého zadržení udělal byznys. Za dva dny vybral skoro 160 milionů korun

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám