Hlavní obsah

Kdo zaútočil na ruský Pskov? Ukrajina je daleko, Solovjov volá po zničení Pobaltí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nálety dronů na území Ruska už nejsou nic neobvyklého, v noci na středu však udeřily na velmi nečekaném místě. Západoruský Pskov, kde poničily vojenská letadla, totiž leží přes 600 kilometrů severně od hranic Ukrajiny, ale jen pár desítek kilometrů od hranic Estonska a Lotyšska.

Drony zničily letadla na letišti v ruském Pskově.Video: Reuters

 
Článek

Zatím není jisté, odkud drony vzlétly, pokud by však na Rusko útočily z území členského státu Severoatlantické aliance, šlo by o zcela nevídanou věc.

„Pskov leží u hranic NATO. Odkud vzlétly? Z Ukrajiny? Těžko. Z území Pobaltských států? Zničit sakra Pobaltí, jestli to tak je. Srovnat je se zemí,“ běsnil v televizi po útoku například známý kremelský propagandista Vladimir Solovjov.

Pokud by bezpilotníky vzlétly z Ukrajiny, musely by většinu této cesty nepozorovaně přelétnout nad Běloruskem, které je spojencem Ruska.

Nejen ruští vojenští bloggeři proto spekulují, že drony zřejmě musely vzlétnout z Estonska či Lotyšska, ať už s vědomím tamních představitelů, nebo bez něj.

Ukrajinské márnice u fronty se plní

Válka na Ukrajině

Objevují se i úvahy, že protivzdušná obrana nestihla zareagovat možná proto, že bezpilotníky někdo vypustil z ruského území, velmi blízko vojenského letiště Kresty, které bylo terčem úderu. Potvrzená ale v tuto chvíli není ani jedna z variant.

Rusy zaskočily lepenkové drony

Zahraniční

Ruská média informovala o útoku zhruba dvaceti dronů, podle státní agentury TASS poškodily nejméně čtyři vojenská transportní letadla Il-76, později se objevily nepotvrzené zprávy, že poničených letadel může být až šest.

„Od začátku incidentu se osobně nacházím na místě, podle předběžných informací nejsou oběti na životech. Rozsah škod se upřesňuje,“ oznámil gubernátor Pskovské oblasti Michail Vedernikov a přislíbil poskytnout podrobnější informace po poradě krizového štábu.

Podle ruských zdrojů na místě zasahovalo 65 hasičů s více než 20 kusy požární techniky.

Místní kanál Pskovskaja gubernija působící na sociální síti Telegram podle BBC uvedl, že také v prostoru 2. brigády sil zvláštního určení, který se nachází vedle letiště, vypukl požár.

Rusko čelilo v noci na středu masivnímu útoku bezpilotníků. Sestřelení dronů hlásili nad Brjanskou, Orelskou, Rjazaňskou a Kalužskou oblastí, protivzdušná obrana podle tamních médií odrazila i nálet na základnu ruské Černomořské flotily v Sevastopolu.

Ačkoliv je úder u Pskova ojedinělý, není to poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu, co byl v této oblasti hlášen útok bezpilotníků.

V květnu u osady Litvinovo nedaleko běloruských hranic výbuch poškodil budovu ropovodu. Vedernikov tehdy mluvil o útoku dvou dronů.

Zelenského zaživa rozčtvrtit a setnout, zaznělo z německého rozhlasu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám