Hlavní obsah

Zelenského zaživa rozčtvrtit a setnout, zaznělo z německého rozhlasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá rozhlasová stanice Deutschlandfunk (DLF) šokovala veřejnost, když v diskusním pořadu odvysílala názor jednoho z posluchačů, který vyzval k brutálnímu zabití ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Rozčtvrtit“ a „setnout mu hlavu“, požadoval se vší vážností jistý muž z Bremerhavenu.

Foto: Profimedia.cz

Deutschlandfunk v Kolíně nad Rýnem

Článek

Hodinová debatní relace s názvem Kontrovers je koncipována tak, aby se v ní ke zvolenému tématu střetávaly zcela protichůdné názory. Některé znějí naživo, jiné redakce natáčí předem, aby je ve stanovenou chvíli pustila do éteru. Úkolem moderátora podle deníku Bild je, aby pokud možno zněl vždy jen jeden hlas.

Tématem debaty byla tentokrát otázka „Jak je možné ukončit ruskou útočnou válku proti Ukrajině?“. Moderátor posluchače vyvolával, respektive zařazoval předtočené hlasy, načež už ve čtvrté minutě zazněl z reproduktorů neuvěřitelný výrok.

„Zcela jednoduše. Tím, že Zelenskyj a jeho zločinecká banda, jeho genocidní banda, budou zatčeni a Zelenskyj bude zaživa rozčtvrcen a sťat,“ rozohnil se posluchač, jenž se představil jako „pan Fischer z Bremerhavenu“.

Zarážející na všem podle deníku je, že zmíněný příspěvek nebyl z těch, které zněly naživo, ale byl redakcí předtočen a zařazen k odvysílání. Deutschlandfunk je navíc veřejnoprávní institucí.

„Chyba, které litujeme“

Odkaz na webovou stránku DLF, kde bylo možné si šokující výrok poslechnout, se rychle začal šířit na sociálních sítích. Redakce nato spornou pasáž odstranila.

„Názory posluchačů sestavuje redakční tým. Snažíme se dát prostor pro široké spektrum stanovisek k diskutovaným otázkám,“ vysvětlovala redakce. Přiznala ale, že „zkušený redakční tým se přitom jednoznačně dopustil chyby, které velmi litujeme“.

„Výzvy k násilí nepatří do programu Deutschlandfunku a nepředstavují legitimní vyjádření názoru. Povedeme interní jednání a budeme analyzovat, jak k této chybě mohlo dojít,“ dodala redakce, která reprízu pořadu následující den odvysílala už bez výlevu zmíněného posluchače.

Bild mezitím oslovil právníka Patricka Heinemanna, který uvedl, že by odvysílaný výrok na adresu Zelenského mohl být trestný. Podal proto trestní oznámení jak na autora výroku, tak na redakci. „Teď to musí posoudit státní zastupitelství, nebudu předjímat,“ uvedl Heinemann.

Ukrajinci zasáhli ruskou základnu na Krymu. Skoro 300 km od území, které Kyjev kontroluje

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám