Hlavní obsah

Obránce klamou vábivé šipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské rakety zaměřené na civilní oblasti využívají dosud nevídanou technologii, která zajišťuje, že dosáhnou svých cílů. Podle představitelů amerických zpravodajských služeb Moskva nasazuje vysoce sofistikované návnadové systémy, které se v předchozích konfliktech nepoužívaly.

Foto: Foto Twitter/OsintTv

Metrové munice ve tvaru šipek vzbuzují zájem odborníků.

Článek

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany mají potíže vypořádat se s ruskými balistickými raketami krátkého doletu považovanými za příčinu civilních obětí v Kyjevě a Charkově.

Rusové unesli na Ukrajině dalšího starostu

Válka na Ukrajině

Zdroje z amerických zpravodajských služeb potvrdily listu The Daily Telegraph, že moskevské rakety Iskander-M, o nichž se předpokládá, že jsou odpalovány z mobilních zařízení v Bělorusku a Rusku, vypouštějí klamné systémy, aby zmátly ukrajinské systémy protivzdušné obrany.

Obrázky přibližně metrové munice ve tvaru šipek, nalezené v mnoha oblastech Ukrajiny, začaly kolovat na sociálních sítích několik dní po zahájení války. Podle velikosti a tvaru je odborníci původně považovali za kazetové bomby. Kovová křidélka na bocích, která napomáhají stabilitě při letu, dále přispívala k domněnce, že se jedná o miniaturní zbraně.

Šipky chrání balistické rakety Iskander před střelami protivzdušné obrany

Zbraňoví experti se však nyní domnívají, že mají co do činění s klamnými cíli, které Rusko odmítlo prodat do ciziny jako součást systému Iskander, aby je západní státy neobjevily a zpětně nezkonstruovaly.

Satelitní snímky ukazují zkázu ukrajinských měst

Válka na Ukrajině

Pro odborníky naprostá novinka

Šipky chrání balistické rakety před střelami protivzdušné obrany, které se na cíl zaměřují pomocí tepelného navádění nebo radarové technologie. Každá z malých návnad nese elektroniku, která vysílá rádiové signály, aby si ukrajinské obranné rakety myslely, že ná­vnada je ve skutečnosti hlavní zbraň. To od iskanderů odláká střely vypálené obránci.

Pokud se to nepodaří, mohou rádiové impulzy stačit k tomu, aby rušily signál z pozemních radarů snímajících ruské rakety natolik, že ukrajinské rakety nedostanou přesné informace a iskandery nezasáhnou.

Ne dosti na tom: intenzivní tepelné zdroje v těle klamných střel rovněž vyzařují silné tepelné stopy – předpokládá se, že je způsobuje hořící hořčík. Jak jinak: i tím lákají tepelně naváděné střely.

USA pošlou na Ukrajinu další protiletadlové systémy a drony, slíbil Biden

Válka na Ukrajině

Richard Stevens, bývalý expert britské armády na zneškodňování bomb, řekl listu The New York Times, že nikdy nic podobného návnadám neviděl. „Neviděl to nikdo. Neměl příležitost to vidět,“ dodal.

Jeffrey Lewis, odborník na zbraně hromadného ničení z Middlebury Institute of International Studies v kalifornském Monterey, prohlásil, že používání návnad naznačuje „nedbalost ruského vojenského velení nebo tlak, jemuž čelí“. „Moskva přece ví, že je nevyhnutelně budou shromažďovat a zkoumat západní zpravodajské služby,“ vysvětlil.

Co dokáže iskander

Rakety Iskander mají od roku 2006 ve výzbroji Rusko, Alžírsko a Arménie.
Ty ve výzbroji ruské armády mohou zasáhnout cíle až do vzdálenosti 500 km.
Dolet exportní verze Moskva omezila na zhruba polovinu.
Každá hlavice obsahuje vysoce výbušnou nebo kazetovou munici.
Může být vybavena penetrátory, které umožňují raketě zasáhnout podzemní velitelské bunkry.
Mohou také vystřelovat termobarické střely, které se používají k ničení budov nasáváním a zahříváním kyslíku, čímž se zvětšuje exploze.

Reklama

Výběr článků

Načítám