Hlavní obsah

Novinář v Rusku dostal sedm let za „falešné zprávy“. U soudu se na kolenou omlouval Ukrajincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K sedmi rokům vězení za údajné šíření „falešných zpráv“ odsoudili v ruském městě Koroljev v Moskevské oblasti novináře Romana Ivanova z webu RusNews. Potrestán byl za tři příspěvky na svém telegramovém kanále, přičemž jeden sdílel zprávu OSN a další citoval ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, poznamenal exilový web Meduza. Ivanov, který se procesu zúčastnil v tričku s nápisem „Ne válce“, v pátek ve své poslední řeči u soudu padl na kolena a prosil Ukrajince o odpuštění.

Foto: Profimedia.cz

Ruský novinář Roman Ivanov u soudu

Článek

„Chci se omluvit všem Ukrajincům, kterým naše země přinesla zármutek. Chci pokleknout před příbuznými všech lidí, které zabili v Buči,“ citoval Ivanova exilový ruský web Echo z proslovu Ivanova v soudní síni. Tři inkriminované příspěvky na telegramovém kanále, za něž byl odsouzen k sedmi letům ve vězení (prokuratura požadovala osm), se týkaly právě války na Ukrajině.

Jeden z nich upozorňoval na těla zabitých, která se našla po stažení ruských vojáků v Buči v Kyjevské oblasti. Další příspěvek sdílel zprávu OSN o humanitární situaci na Ukrajině, a poslední dokonce citoval slova Šojgua, že Rusko nemá dostatek střel, podotkl web Meduza.

Foto: Profimedia.cz

Novinář Roman Ivanov u soudu

Ruský student odsouzen na 8,5 roku za příspěvky o ruských útocích na Ukrajině

Evropa

Bez tanku nás v Oděse přijali, řekl

„Jsem novinář a mým úkolem je poskytovat čtenářům informace. Já je poskytuji. A jestli to podkopává autoritu (armády), nebo ne, to záleží na člověku, který informace dostal a analyzoval,“ citoval Ivanova web Echo.

Foto: Profimedia.cz

Matka odsouzeného ruského novináře Ivanova

V dlouhé řeči mimo jiné mluvil i o tom, jak v roce 2018 s manželkou cestoval do ukrajinské Oděsy, kde jej prý lidé navzdory probíhajícímu konfliktu na Donbasu přátelsky přijali. „Všichni nás rádi viděli, se všemi jsme bez problémů komunikovali. Protože jsme tam nepřijeli v tanku,“ dodal.

Ivanov, který byl zatčen loni v dubnu, je už druhým novinářem RusNews odsouzeným za šíření „falešných zpráv“. V prosinci 2023 byla k šesti rokům vězení z podobných důvodů odsouzena jeho kolegyně Marija Ponomarenková, která psala o smrti civilistů v divadle v ukrajinském městě Mariupol po ruském vzdušném úderu.

Novinář sliboval odhalení korupce v Mariupolu, do Moskvy živý nedojel

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám