Hlavní obsah

Ruský student odsouzen na 8,5 roku za příspěvky o ruských útocích na Ukrajině

Moskva

Ruský soud poslal na osm a půl roku do vězení studenta Moskevské státní univerzity Dmitrije Ivanova za příspěvky o ruských útocích na ukrajinská města. Odůvodněním rozsudku je šíření falešných zpráv o ruské armádě.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Státní prokuratura podle nezávislého ruského deníku Kommersant žádala pro Ivanova devítiletý trest, protože jeho příspěvky „nesly znaky politické nenávisti a nepřátelství“ vůči ruské armádě.

V dalším příspěvku se podle prokuratury objevily znaky „negativních emocí vůči prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho činům“.

Ivanov, který byl zadržen už loni v červnu, spravoval na Telegramu protestní kanál pro studenty jedné z moskevských univerzit.

Obviněn byl z toho, že na síti psal či sdílel tvrzení o chování ruské armády na Ukrajině, včetně nařčení z válečných zločinů. Sám Ivanov u soudu vypověděl, že si za svými vyjádřeními stojí, protože jsou fakticky přesná.

V Rusku loni u soudu stanulo 67 lidí kvůli šířením falešných zpráv o ruské armádě. Moskva zákon, který trestá jakékoli šíření podobných informací, zavedla v březnu 2023. 

Za diskreditaci armády hrozí až pětileté tresty a za úmyslné šíření falešných zpráv až 15 let ve vězení.

Wikipedie dostala v Rusku pokutu 600 000 Kč. Kvůli heslům o armádě

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám