Hlavní obsah

Novinář sliboval odhalení korupce v Mariupolu, do Moskvy živý nedojel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělo ruského reportéra Alexandra Rybina bylo nalezeno vedle silnice u města Šachty v Rostovské oblasti. O smrti novináře informovala ruská média s tím, že vyšetřovatelé jako příčinu úmrtí stanovili srdeční chorobu. Ukrajinská média připomínají, že Rybin nedávno navštívil Mariupol a slíbil, že po návratu do Moskvy napíše rozsáhlý materiál odhalující „gigantickou korupci“ provázející obnovu Rusy okupovaného jihoukrajinského města.

Foto: Profimedia.cz

Poničené budovy v Rusy okupovaném Mariupolu. Snímek z prosince 2023. Ilustrační foto

Článek

„V důsledku pitvy byla zjištěna příčina smrti: kardiomyopatie,“ citovala agentura RIA Novosti oznámení ruských vyšetřovatelů s tím, že vedle Rybinova těla na parkovišti ležela i jeho kreditní karta a další cennosti, a tudíž prý nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o trestný čin.

Případu si povšimla i ukrajinská média, která na rozdíl od těch ruských zmiňují, že Rybin před několika dny navštívil Rusy okupovaný jihoukrajinský Mariupol. Naposledy se odtamtud hlásil s kritickým videopříspěvkem 30. prosince 2023, upozornil Petro Andrjuščenko, jenž je poradcem proukrajinského uprchlého starosty Mariupolu.

Jak krásně Rusové opravili Mariupol. Výstava chystaná v Itálii pobouřila Ukrajinu

Evropa

Ruský reportér, který podle britského deníku Daily Mail v letech 2014 až 2015 bojoval v řadách proruských sil na východoukrajinském Donbasu, ve videu sliboval, že po návratu do Moskvy napíše o „gigantické korupci“ provázející rekonstrukci Mariupolu.

Ve videu si Rybin také stěžoval na množství lidí dovezených ze střední Asie a šéfa Kremlu Vladimira Putina dokonce vyzval k dobrovolné rezignaci, aby bylo možné vybudovat Rusko takové, jaké si údajně přejí jeho obyvatelé, nikoliv takové, jaké si přeje „velmi malá skupina starých lidí“, podotkl ukrajinský zpravodajský web Fokus.

Rybin pracoval pro levicový magazín Rabkor, v minulosti pracoval i pro větší prokremelská média. V minulosti coby reportér navštívil množství zemí Blízkého východu, Spojené státy, Turecko či Afghánistán.

Ruský politik zemřel po pádu z okna. Chtěl se nadýchat čerstvého vzduchu, píší tamní média

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám