Hlavní obsah

Nizozemsko je připraveno v Haagu zřídit speciální tribunál pro ruské zločiny na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemsko je ochotné zřídit nový tribunál podporovaný OSN, který by soudil ruskou invazi na Ukrajinu, uvedl v pondělí nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra. Společně s Evropskou unií chce usilovat o mezinárodní podporu a financování tribunálu. Nový tribunál by neměl zasahovat do činnosti Mezinárodního trestního soudu (ICC), který rovněž sídlí v Nizozemsku.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský ministr zahraničí Mark Hoekstra

Článek

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulý měsíc uvedla, že bude zapotřebí ustanovit nový tribunál s širokou mezinárodní podporou, aby se zajistilo, že ruská invaze, právně považována za „zločin agrese“, nezůstane nepotrestána.

Akt agrese definuje OSN jako „invazi nebo útok ozbrojených sil jednoho státu na území jiného státu nebo jakoukoli vojenskou okupaci“.

Přestože mezinárodní právo tento trestný čin zná, podle právních expertů se jurisdikce Mezinárodního trestního soudu v případě agrese vztahuje pouze na členské státy a státy, které s jeho jurisdikcí souhlasily. Takovým státem Ukrajina je, nikoli však Rusko.

Západ by měl soudit sám sebe, reaguje Rusko na český návrh na vznik tribunálu

Evropa

„Roste shoda na tom, že potřebujeme zvláštní tribunál, který by soudil akt agrese, tedy zločin rozpoutání války. To nemůže provést Mezinárodní trestní soud,“ řekl Hoekstra.

Prokurátor MSS Karim Khan však minulý týden varoval před potenciální roztříštěností a uvedl, že jeho soud je ve skutečnosti nejvhodnější pro procesy týkající se zločinů agrese. Členské státy podle něj zvládnou napravit „mezery, které údajně existují“.

V Nizozemsku sídlí také Mezinárodní soudní dvůr a zvláštní tribunály týkající se Libanonu a Kosova. Po léta zde sídlil také tribunál pro válečné zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám