Hlavní obsah

Napadené zemi pomáhá vojensky po Američanech nejvelkoryseji Polsko

Polsko je po Spojených státech druhou zemí, která poskytla Ukrajině největší vojenskou pomoc po jejím napadení Ruskem, uvedl server euroactiv.pl s odvoláním na pondělní prohlášení prezidenta Andrzeje Dudy. Východnímu sousedovi poskytla vojenské vybavení a munici v hodnotě 1,6 miliardy eur (39,5 mld. korun).

Foto: Armáda ČR

Nákladní vlak, který veze na Ukrajinu zbraně a munici.

Článek

„Poslali jsme Ukrajině mimo jiné 240 tanků, sto obrněných vozidel, raketové systémy, obrovské množství munice a pušek a také různé druhy vybavení, jako jsou neprůstřelné vesty nebo kevlarové přilby,“ uvedl polský nejvyšší představitel.

Polsko uzavřelo s Ukrajinou kontrakt o dodávkách zbraní za 16 miliard

Evropa

Premiér Mateusz Morawiecki v úterý během návštěvy zbrojního závodu ve městě Stalowa Wola v Podkarpatském vojvodství oznámil, že „Varšava uzavřela s Kyjevem jeden z největších kontraktů na dodávky zbraní za posledních třicet let“.

Spojeným státům náleží dvojnásobné prvenství
Největší vojenskou pomoc v hodnotě 13,9 miliardy eur (343,5 mld. korun) poskytly USA. Po Polsku s 1,6 miliardy eur následuje Velká Británie s 1,3 miliardy eur (32,1 mld. korun).
Celkově, včetně všech forem pomoci, věnovaly Ukrajině největší částku 42,9 miliardy eur (jeden bilion korun) také USA.
Pak jsou Británie s 4,8 miliardy eur (119 mld. korun), Polsko s 2,6 miliardy eur (64 mld. korun) a Německo s 2,3 miliardy eur (57 mld. korun).
Zdroj: euroaktiv.pl

Podle polských médií jde o prodej více než 50 samohybných houfnic Krab za zhruba tři miliardy zlotých (16,2 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám