Hlavní obsah

Nad Ukrajinou sestřelili 11 íránských dronů. Rusům ještě zjevně nedošly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské obranné síly sestřelily v noci na pondělí jedenáct íránských dronů Šáhid, spadajících do kategorie vyčkávací munice. Podle ukrajinského generálního štábu jich Rusko vyslalo nad Ukrajinu čtrnáct. Nepotvrdily se tak spekulace, že Rusko zásoby íránských dronů vyčerpalo.

Foto: ČTK/AP

Známá fotografie sestřeleného dronu íránské výroby, který měl Teherán dodat ruské armádě. Rusko na tyto drony dává vlastní označení M214 Geraň-2

Článek

„V noci od 23:00 do rána ruští okupanti vyslali nad Ukrajinu 14 bojových dronů typu Šáhid. Jedenáct z těchto dronů sestřelili ukrajinští obránci,“ uvedl generální štáb. Kyjevská správa dodala, že devět jich bylo sestřeleno u Kyjeva.

„Útok drony byl proveden ve dvou vlnách, které byly maximálně natažené. Takto se nepřítel pokoušel splnit svůj taktický cíl, tedy vyčerpat naši protivzdušnou obranu. Proto nálet trval dlouhých pět a půl hodiny,“ uvedla vojenská správa Kyjeva. Dodala, že útok si nevyžádal žádné oběti ani škody na infrastruktuře.

Ještě nějaké mají

Nepotvrdila se tak zpráva britské rozvědky, že Rusko zřejmě vyčerpalo své zásoby íránských dronů Šáhid 136. Britská rozvědka k tomu dospěla na základě skutečnosti, že až do noci na pondělí nebyly nad Ukrajinou použity od 15. února. Podle britské rozvědky Ukrajinci v lednu a v únoru sestřelili jen 24 těchto dronů, což potvrzuje jejich klesající nasazení.

Čína dodá Rusku drony, píše německý týdeník

Válka na Ukrajině

Může to ale souviset i s tím, že Ukrajinci už našli účinnou obranu proto těmto zařízením a Rusko je nyní využívá pouze jako klamné cíle, které mají zahltit ukrajinskou protivzdušnou obranu a donutit ji k tomu, aby na ně vystřelovala rakety země — vzduch, jež jsou mnohonásobně dražší než samotné drony.

Rusko se podle německého týdeníku Der Spiegel pokouší dojednat licenční výrobu obdobných čínských dronů ZT-180. Čínský výrobce Xi´an Bingo prý už souhlasil s výrobou stovky prototypů pro Rusko, které by je mělo dostat do dubna, a pak jich měsíčně vyrábět sto kusů v licenci. Není však jasné, zda tomu tak skutečně je. Čína dosud žádné zbraně Rusku nedodávala a Xi´an Bingo popřel jakékoli obchodní vztahy s Ruskem.

Spekuluje se i o výrobě íránských dronů v Rusku, protože 5. ledna íránská delegace navštívila nepoužívaný prostor v Jelabuze, kde by se mohly drony vyrábět. List The Wall Street Journal uvedl, že se Rusko a Írán domluvily na výrobě 6000 dronů Šáhid 136 v Jelabuze.

Podle Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS) ruský výrobce bezpilotních letadel Albatross se domluvil s firmou Alabuga na výrobě dronů v Jelabuze v Tatarstánu a buduje se tam velká továrna. Dohoda byla zveřejněna 23. ledna. V továrně by se mělo až do roku 2037 vyrábět ročně 1000 pozorovacích dronů Albatross M5, které by se měly využívat v zemědělství. Albatross však má zájem dodávat čtvrtinu své produkce armádě. Tvrdí, že 70 procent komponent pro drony je domácí produkce. Zahraniční jsou kamery včetně multispektrálních a termovizních od firem Sony, Parrot a FLIR.

Institutu se ale nepodařilo nalézt jakékoli vazby mezi firmou Albatross a íránským výrobcem dronů Šáhid, což však neznamená, že neexistují.

Ukrajinská armáda: Rusko v pátek výrazně navýšilo počet bojových lodí v Černém moři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám