Hlavní obsah

Čína dodá Rusku drony, píše německý týdeník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda a čínský výrobce dronů Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology jednají o masové výrobě dronů pro Rusko, píše německý týdeník Der Spiegel. Čínská společnost už souhlasila s tím, že ruskému ministerstvu obrany do konce dubna vyrobí, otestuje a dodá stovku prototypů dronů ZT-180.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Každý dron ZT-180 by měl být schopen nést hlavici o hmotnosti 35 až 50 kilogramů. Design by měl být podobný íránským strojům Šahid-136, tvrdí vojenští experti. Společnost Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology plánuje v dalším kroku zřídit výrobu dronů v Rusku tak, aby se jich měsíčně vyrobila stovka, píše Der Spiegel.

Podle informací týdeníku existují v Číně plány pro podporu ruské armády už od loňska. Další čínská společnost plánovala dodávky náhradních dílů pro ruské stíhačky Su-27 a další typy letounů. V této souvislosti se údajně plánovalo vytvoření falešných přepravních dokladů, aby díly pro vojenské stroje byly vedeny jako náhradní díly pro civilní letectví.

V lednu nizozemská veřejnoprávní televize NOS uvedla, že prostřednictvím čínských společností byly ruskému obrannému průmyslu dodávány nizozemské mikročipy. Analýza ukrajinské armády uvedla, že 10 z 27 zkoumaných ruských zbraní, jako jsou rakety, vrtulníky a drony, nebo jejich pozůstatky, měly nainstalovány mikročipy z Nizozemska.

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady

V bezpečnostních kruzích některých zemí už měsíce kolují zprávy, že čínské společnosti mají ruské straně dodávat satelitní snímky ukrajinské bojové zóny. Americká vláda proto nedávno zařadila čínskou satelitní společnost Changsha Tianyi Space Science and Technology Institute na svůj sankční seznam. Právě snímky této společnosti umožnily polovojenskému uskupení Wagnerova skupina provádět bojové operace na Ukrajině, píše týdeník.

Berlín zaznamenal zprávy, že Čína dodává Rusku komerční bezpilotní letouny, které se mohou použít pro průzkum. Armáda taková zařízení označuje jako objekty dvojího použití.

Týdeník Spiegel píše, že tyto drony jsou dodávány ruským ozbrojeným silám přes Spojené arabské emiráty prostřednictvím společností, jež jsou kontrolovány čínským státem. Zdroje obeznámené s obchody potvrzují, že ruské jednotky skutečně používají drony k průzkumu na ukrajinské frontě.

Čínské ministerstvo zahraničí informace o dodávkách zbraní pro Rusko odmítlo.

Konec sankcí, příměří a zahájení jednání. To je čínský plán na ukončení války

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám