Hlavní obsah

Na Ukrajinu putuje z Olomouce i přilba, která už zachránila život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky lidí z Olomouce, Přerova i dalších obcí a měst v okolí se zapojily do humanitární sbírky na pomoc lidem na Ukrajině. V pátek byly tisíce balíků nakládány v Olomouci a nedaleké Velké Bystřici do kamionů, které je převezou do země čelící ruské agresi. V zásilce je i přilba, která zachránila život muži během základní vojenské služby.

Nakládka humanitární pomoci Ukrajině v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Jedním z míst, kam mohli lidé přicházet se svými dary, byla zbrojnice dobrovolných hasičů (SDH) v olomoucké městské části Černovír.

„Akce vyvolala obrovský zájem. Někteří lidé přinášeli věci, které zakoupili i za několik desítek tisíc. Další třeba přinesli jen svůj spacák. Jeden pán donesl i vojenskou přilbu s tím, že si ji přivezl z vojny, kde mu prý zachránila život, když mu po ní sklouzla kulka vystřelená jeho desátníkem,“ uvedl velitel černovírské jednotky SDH Petr Lichtblau.

Další kolo jednání může začít o víkendu, řekl Putin Scholzovi

Evropa

Na Ukrajinu putují zejména potraviny, zdravotnický materiál, hygienické potřeby, deky, spacáky a karimatky.

„Jeden veterinář nakoupil injekční stříkačky a obvazový materiál, další firma přivezla léčiva na hojení popálenin a ran odhadem za 100 tisíc korun,“ doplnil Lichtblau s tím, že do některých balíků byly vloženy i vzkazy v ukrajinštině, třeba Přátelé ukrajinští, držte se, stojíme za vámi.

Rakušan: Do ČR již přišlo asi padesát tisíc Ukrajinců

Domácí

Olomoucká radnice posílá na Ukrajinu i elektrocentrály a další technická zařízení. Od přerovské společnosti Meopta-optika koupila také pro Ukrajinu dalekohledy, mezi technikou jsou i přístroje na noční vidění. „Tuto techniku potřebuje civilní obrana v našem partnerském městě Černivci kvůli ochraně před ruskými diverzanty,“ konstatoval olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Sbírka pro Ukrajinu bude podle něj v Olomouci pokračovat. „Budeme se soustředit na větší nákupy a svoji sbírkovou aktivitu chceme koordinovat s dalšími neziskovými organizacemi,“ zdůraznil Žbánek.

Česko předalo Ukrajincům 22 cisteren s pohonnými hmotami

Válka na Ukrajině

Podle něj se ukrajinské partnerské město, kam pomoc z Olomouce směřuje, stává místem překládky humanitární pomoci. Její část proto možná skončí v Charkově a na bojové linii. „Začíná tam zoufale docházet materiál, který vybíráme tady," doplnil Žbánek. Samo město pro pomoc Ukrajině ze svého rozpočtu mimořádně uvolní částku 1,6 milionu korun

Město Černivci nebylo zatím zasaženo přímými boji, ale během několika málo dní se proměnilo v obrovské uprchlické centrum. Ve městě i na tamní univerzitě se starají o tisíce lidí, kteří před válkou prchají z východnějších částí země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám