Hlavní obsah

Rakušan: Do ČR již přišlo asi padesát tisíc Ukrajinců

Praha

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) doposud přišlo z Ukrajiny do Česka kolem padesáti tisíc tamních občanů. Řekl to po pátečním jednání Ústředního krizového štábu.

Živě: TK po jednání krizového štábu 4.3.2022Video: ČTK

 
Článek

„V současné době podle statistik policie máme něco před 32 tisíc přihlášených lidí, kteří přišli z Ukrajiny, přes 22 tisíc vydaných pobytových míst,“ uvedl Rakušan.

„Celkově odhadujeme, protože ne všichni ještě prošli registračním procesem, že máme na území ČR v současné době více než padesát tisíc občanů Ukrajiny,“ doplnil.

Jaderné bloky záporožské elektrárny jsou nedotčeny, systémy fungují

Domácí

Většinou se přitom dle něj jedná o maminky s dětmi a starší lidi. „Muži v aktivním věku v této době ani nesmí území Ukrajiny opouštět,“ připomněl Rakušan.

Zároveň zopakoval dřívější informace Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, že nedošlo k úniku radiace v souvislosti s ruským útokem na jadernou elektrárnu v Záporoží. „Občané se v tuhle chvíli nemusí ničeho obávat,“ uklidňoval šéf vnitra.

V Česku vznikne síť jednotřídek pro uprchlíky z Ukrajiny

Věda a školy

Na koordinaci humanitární pomoci a zřizování asistenčních center se primárně podílí právě resort vnitra. Podle čtvrtečního vyjádření Rakušana má do Česka denně mířit pět tisíc ukrajinských uprchlíků.

V Česku opět platí nouzový stav

Domácí

Kvůli efektivnější pomoci uprchlíkům vláda vyhlásila nouzový stav, který začal platit dnes.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku opět platí nouzový stav

Od půlnoci začal v Česku opět platit nouzový stav. Vláda Petra Fialy (ODS) ho ve středu vyhlásila zatím na 30 dní kvůli efektivnější péči o uprchlíky...

Výběr článků

Načítám