Hlavní obsah

Na Ukrajině cvičí stovky pilotů závodních dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drony se staly jednou z klíčových zbraní války na Ukrajině. Neslouží jen k pozorování a k navádění dělostřelectva, ale stále více přibývá těch tzv. sebevražedných, vybavených náloží, které se používají k ničení živé síly nepřítele i jeho techniky. Protože však roste i kvalita obrany proti dronům, stále více se používají závodní drony, které jsou dostatečně rychlé a obratné.

Foto: Thomas Peter, Reuters
Článek

Jde o drony kategorie FPV (First person view) k jejichž ovládání se používají brýle, uvedl server Defense One. „V každé oblasti používají FPV drony,“ řekl tajemník výboru pro národní bezpečnost, obranu a zpravodajství v ukrajinském parlamentu Jehor Černijev. „Je to levná zbraň, která může být používaná masově,“ vysvětlil.

Ovládaní FPV dronů, jejichž maximální rychlost se blíží až 300 km/h, ovšem není tak jednoduché jako u těch pozorovacích, které jsou stabilizované. „Šance, že při výcviku vletíte přímo do zdi, je mnohem vyšší než u ostatních typů dronů,“ řekl projektový manažer ukrajinského ministerstva obrany Ihor Dvoreckyj, který působí jako dobrovolník v největším centru výuky pilotáže dronů na Ukrajině Victory Drones.

Piloty FPV dronů se v těchto školách lze stát za měsíc, přičemž piloti se nejen naučí ovládat drony, ale také si osvojí teoretické znalosti a schopnosti drony opravovat.

Ve Victory Drones vycvičili už tisíc pilotů dronů FPV, celkem má škola na 38 tisíc absolventů různých programů spojených s drony nebo s používáním programů pro vyhodnocování zpravodajských informaci z bojiště, jako je například ukrajinská Kropiva.

FPV drony navíc nelétají samy, ale společně s pozorovacími drony, které mají kvalitnější optiku se širokoúhlými objektivy i teleobjektiyy. Jejich operátoři pak dávají pilotům FPV dronů souřadnice cílů, ať už ruské techniky, nebo i jednotlivých vojáků. „Bez nich nemohou FPV drony působit,“ uvedla instruktor kyjevské školy létání s drony Kruk Anton Frolov.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ukrajinský pohraničník vypouští dron.

Ten popsal i výcvik. Začíná na simulátorech podobných těm z herní platformy Steam. Pak se už provádí výcvik v terénu, kde se piloti učí útočit na robota ve velikosti ledničky, který jede asi patnáctikilometrovou rychlostí. „Nejtalentovanější jsou ti se zkušenostmi z video her,“ dodává Frolov. Tato škola vycvičila 800 pilotů FPV dronů, každý měsíc je absolventů 80.

Marija Berlinská, která založila Victory Drones a prosazuje větší zapojení žen mezi piloty, uvedla, že ukrajinská armáda potřebuje asi 10 000 pilotů FPV dronů. Sama by však byla ráda, kdyby drony uměl ovládat každý: „V ideálním případě by každý voják mohl používat dron jako pušku.“

Výcvik ovšem omezují finance. Zatímco výcvik v ovládání kvadrokoptér trvá pár hodin a přijde na 35 dolarů, náklady na výcvik pilota FPV dronů, jsou šest až sedmkrát vyšší, protože tento výcvik zabere víc času. Vláda sice výcvik sponzoruje, ale mnohé školy musejí spoléhat na sbírky. Čekat však Ukrajinci nemohou, FPV drony masově využívá i Rusko, které pro ně také cvičí piloty.

Ukrajinci se začínají obávat ruských závodních dronů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám