Hlavní obsah

Hřib: Na Vyšehradě řešíme jen utečence a jejich rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru pro ukrajinské uprchlíky na pražském Vyšehradě se vyřizuje pouze jeden typ víza – vízum o strpění. V rozhovoru pro Právo na to upozornil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Co ještě u vás uprchlíci vyřídí a co ne?

K vízu o strpění připojíme proceduru pojišťovny a pak je tu kontakt na úřad práce. Veškeré prodlužování pobytu, změny příjmení a podobně není možné tady řešit.

Jen pro uprchlíky z Ukrajiny?

Řešíme tady pouze obyvatele prchající z Ukrajiny, případně jejich rodinné příslušníky. Ostatní, kteří se sem dostávají z jiného důvodu, musí jít přes standardní pracoviště cizinecké policie a odbor azylové a migrační politiky. Máme tu připraveny tlumočníky, jsou to tlumočníci z ukrajinštiny i znakové řeči.

Z Ukrajiny již uprchlo 1,5 milionu lidí

Zahraniční

Jaké je v Kongresovém paláci zázemí?

Je tu postaráno o děti, jsou tu dva dětské koutky. Je tu pamatováno také na lidi se zvláštními potřebami – například handicapem. Upřednostňujeme těhotné ženy. Důležité je ale zdůraznit, že děti do 15 let sem vůbec nemusí. Stačí, když sem jejich rodič vezme papíry a všechno vyřídí.

Mnoho lidí, kteří sem přijedou z Ukrajiny, přijede na pražské hlavní nádraží. Koordinujete to i tam?

Na hlavním nádraží je místnost na přečkání, je tam 40 lůžek a 70 židlí. Žádná administrativa. Je tam zajištěné jídlo a informace. Na nádraží často přečkávají ti, kteří čekají na další, navazující spoj – jedou do Německa, do Španělska, jinam v Česku. Kdo jede do jiného státu, tak vízovou proceduru tady vůbec nedělá.

Ukrajinské děti se nemusejí hned hlásit do škol a školek, oznámilo MŠMT

Věda a školy

Probíhá i koordinace k dalšímu ubytování?

V takovém okamžiku v červeném stanu u vchodu řekne, že požaduje humanitární ubytování. My mu jsme schopni nabídnout ubytování v tuto chvíli mimo Prahu. Pro vízovou proceduru potřebují adresu. Pokud nebydlí u známých, je mu přiděleno ubytování a s touto adresou přechází na vízovou proceduru a následně počká v čekárně. Pak je hromadně autobusem převezen na ubytování. Registrační procedura bývá prováděna v kraji, kde by měl mít ubytování, ale toto se bude nejspíše měnit, že by byli odbavováni už tady.

V Praze jste kapacity již vyčerpali, kolika ubytovacích jednotek se to týká?

Přesné statistiky v současné chvíli nemám. Víme, že v Praze jsou ubytováni lidé dočasně a bude nutný jejich přesun jinam. Budeme muset řešit otázku, kam s těmito lidmi, kteří jsou nyní v dočasném umístnění u někoho v pokoji. Většina uprchlíků zatím ubytování neshání. V sobotu poptávalo ubytování dvě stě ze tří tisíc lidí, v neděli jich bylo víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám