Hlavní obsah

Muž a štěně prchali z Mariupolu do bezpečí pět dní pěšky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž a jeho štěně šli pět dní pěšky do bezpečí z obléhaného ukrajinského města Mariupol a statečně překonávali ruská kontrolní stanoviště a ostřelování. Ukrajinec, jehož jméno místní média uvádějí pouze jako Ihor, a jeho pes Žuža ušli pěšky 200 kilometrů do Ukrajinou drženého Záporoží.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek ukazující těžké poškození obytných bytových domů v Mariupolu na Ukrajině. Ilustrační foto

Článek

Příběh psa a jeho majitele zveřejnila Liudmyla Švajková, dobrovolnice pro záchranu zvířat. „Polštářky na tlapkách má tak opotřebované, že pohled na ně bolí, a jeho majitel nemohl uvěřit, že to zvládl,“ napsala Ljudmyla podle listu The Daily Telegraph na Facebooku.

„Z Mariupolu uprchli na vlastní nebezpečí, aniž tušili, jaká je situace ve zbytku regionu a zda budou schopni překonat takovou vzdálenost na vlastních nohou, respektive tlapkách,“ uvedla Liudmyla.

Ukrajinci, kteří zůstávají, protože chtějí

Válka na Ukrajině

Občas ho Ihor nesl v náručí

Cestu provázelo ostřelování, výkyvy počasí v podobě chladu i horka, a když příliš unavený čtyřnohý kamarád nezvládl chůzi, musel ho Ihor nést v náručí. Dvojice měla štěstí, že cestou našla zdroje vody.

Ihor si však s úlevou vydechl, když se Žužou dorazili na první ukrajinské kontrolní stanoviště. „Cítím se teď jako doma,“ řekl prý Ihor po příchodu do Záporoží, stejně jako pejsek celý černý od prachu a špíny. Stav štěněte zvěrolékaře překvapil, byl mnohem lepší, než očekávali. Nakrmili ho a ošetřili, hlavně tlapky, řekla Švajková.

Reklama

Výběr článků

Načítám