Hlavní obsah

Moskva je odhodlaná přitvrdit, ukazuje rošáda ruských generálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev

Výměny velitelů ruských operací na Ukrajině ukazují, že se Moskvě nedaří plnit plány. Ve středu se posledním z nich stal po Sergeji Surovikinovi náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Má to souviset s rozšířením operací, uvedlo ruské ministerstvo.

Putin jmenoval novým náčelníkem generálního štábu ruské armády Valerije Gerasimova (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Ty však může ohrožovat nedostatek munice, varoval Institut pro studium války (ISW) a stanice CNN.

Surovikin tentokrát nebyl odstaven a uklizen, ale bude jedním z Gerasimovových zástupců spolu s velitelem pozemních sil Olegem Saljukovem a zástupcem náčelníka štábu Alexejem Kimem.

Ruské ministerstvo obrany rošádu vysvětlilo „rozšířením rozsahu plnění úkolů, kvůli potřebě bližší spolupráce mezi jednotkami a složkami ruských ozbrojených sil a zlepšení kvalit všech typů podpory a efektivity velení a řízení“.

Gerasimov je novým velitelem ruských sil na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Že spolupráce mezi jednotkami a různými složkami ruských sil, zejména letectvem a pozemními jednotkami, dobře nefunguje, je vidět po celou dobu invaze.

Klíčový je však onen první důvod, tedy rozšíření úkolů. To jasně ukazuje, že Rusko se nevzdalo plánů na další rozsáhlou ofenzivu, před kterou opakovaně varovalo ukrajinské vedení, jež nevylučovalo ani další útok směrem na Kyjev.

To, že jsou vedením pověřeni samotný náčelník štábu a jeho zástupce, naznačuje, že půjde o plánování rozsáhlejší operace, která nebude zaměřena jen na dobytí Bachmutu či ovládnutí celého Donbasu.

Foto: ČTK/AP

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov

Na to by nebyl potřeba Gerasimov s Kimem. Podle ISW to ukazuje, že se Putin nevzdává původních cílů a je rozhodnut vést delší rozsáhlou válku, což naznačuje už skutečnost, že na přelomu roku poprvé použil slovo válka, a ne speciální vojenská operace.

Ve hře proto stále zůstává i nejhorší scénář, že by Rusko mohlo zaútočit z území Běloruska, byť se tomu běloruský prezident Alexandr Lukašenko brání, jak může.

Zřízení funkce velitele sil nasazených na Ukrajině a jeho časté výměny ale současně ukazují, že Kreml válku podcenil. Původně dokonce takovouto funkci ani nezřídil, protože si myslel, že ruské tanky dojedou bez větších bojů až do Kyjeva a zemi obsadí.

Rusům chybí dělostřelecké granáty

Plány ovšem může podle ISW ohrožovat nedostatek munice, o čemž informovala už na přelomu roku ukrajinská rozvědka GUR. CNN to potvrdili ukrajinští a američtí představitelé.

Podle nich intenzita ruské palby od začátku invaze poklesla až o 75 procent, podle Američanů z 20 tisíc vypálených granátů na 5000, podle Ukrajinců ze 60 tisíc na 20 tisíc. Podle nich je možné, že už je munice na příděl.

Doposud se mluvilo především o vyčerpávání zásob přesných zbraní, balistických raket a střel s plochou dráhou letu, ovšem nižší intenzita dělostřelecké palby podle amerických expertů naznačuje, že chybějí i dělostřelecké granáty.

Protože dodávky nových váznou, používají se i 40 let staré. Rusko je musí dovážet ze vzdálenějších skladů, a dokonce se je snaží opatřovat v Íránu a KLDR.

Rusové řeší problém, který může změnit rozložení sil ve válce

Válka na Ukrajině

„Ve srovnání s létem, kdy okupanti nevěděli, jak dlouho bude kampaň trvat a doufali v rychlé výsledky, používali granáty ráže 122 a 152 mm bez omezení. Nyní vidíme, že se soustředili na konkrétní směry, jako je bachmutský, avdijivský a lymanský, které je zajímají z hlediska plánu útočných operací,“ uvedl mluvčí ukrajinského velitelství Východ Serhij Čerevatyj.

Podle něj si už nemohou dovolit takový ohnivý déšť jako v létě, protože musejí munici dovážet z větší vzdálenosti a shánět náboje v zahraničí.

Dodal, že Rusko má problémy dodávat munici z vagonů na frontu, protože ji kvůli ruskému ostřelování musí vykládat ve větší vzdálenosti od fronty, často až sto kilometrů.

ISW je také přesvědčen, že výměna velitele operace na Ukrajině je i vzkazem, že Kreml stále sází na tradiční silové struktury, což je prohrou majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, který ministerstvo obrany tvrdě kritizuje.

Pozice Surovikina, který wagnerovců hojně využíval už v Sýrii, s restrukturalizací vedení oslabila.

Wagnerovci mohou tvořit až čtvrtinu ruských sil, mají největší úspěchy

Válka na Ukrajině

Rusové čekají brzké dobytí Soledaru i Bachmutu, Pušilin už řeší jeho název

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám