Hlavní obsah

Wagnerovci mohou tvořit až čtvrtinu ruských sil, mají největší úspěchy

Příslušníci soukromé Wagnerovy skupiny hrají podle představitelů západních rozvědek při ruské invazi na Ukrajinu stále větší roli. Podle Pentagonu postupují z ruských jednotek nejrychleji.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ruské ostřelování Bachmutu.

Článek

„Existuje reálná možnost, že wagnerovci nyní tvoří čtvrtinu či více z ruských bojovníků,“ uvedl pod podmínkou anonymity jeden z představitelů západních tajných služeb pro list The Guardian.

Dáno to může být masovým přísunem nových rekrutů z věznic. Podle organizace hájící jejich práva jich výměnou za prominutí trestu vstoupilo k wagnerovcům 30 000, uvedla stanice CNN. Někteří se rozhodli dokonce prodloužit svůj šestiměsíční kontrakt o další půlrok.

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se chlubí aktuálními úspěchy, když říká: „Wagnerovy jednotky dostaly pod kontrolu celé území Soledaru.“ Současně ale přiznal střety v centru města: „Pokračují boje v ulicích.“

Rusové posílají do Soledaru nejlepší wagnerovce, na ztráty nehledí

Evropa

Úspěchy wagnerovci mají - loni jako první pronikli do Popasné, uspěli u Novoluhanského a Vuhlehirské tepelné elektrárny a nyní postupují u Bachmutu. „Kdo jiný než wagnerovci je tu? Nikdo jiný!“ kasal se Prigožin, když navštívil jednotky nasazené u Bachmutu.

Tajemnice amerického ministra obrany Laura Cooperová v pátek poznamenala: „V nedávné době jsme viděli, že wagnerovci postupují mnohem rychleji než jiné jednotky ruských ozbrojených sil.“

Západní zdroj upozorňující na vysoké zastoupení wagnerovců na bojišti ale uvedl, že jejich schopnosti jsou stále omezené: „Někdy trvá dva týdny ovládnout jeden dům.“

Ambiciózní Prigožin nehledí na oběti

Prigožin úspěchy připisuje především sobě, jak plyne z jeho vyjádření z minulého týdne: „Já jsem vytvořil a já řídím Wagnerovu skupinu, proto já odpovídám za jakýkoli úspěch i neúspěch.“

Staví hodně na zkušených velitelích a přísunu nových rekrutů z věznic. Zatím není jasné, kolik wagnerovců padlo v bachmutském mlýnku na maso, protože propuštění trestanci jsou často nasazováni do nejtvrdších bojů.

Prigožin tvrdí, že jde o to, s co nejmenšími ztrátami způsobit co největší škody nepříteli. I ze záběru, kde stojí vedle pytlů s mrtvými těly a cynicky říká, že ti se už brzo vrátí domů, protože jim vypršel kontrakt, je jasné, že se velký ohled na lidské životy nebere, aby se dosáhlo postupu.

Stanice CNN podotýká, že Prigožin vede boj s armádním velením, zejména s ministrem obrany Sergejem Šojguem. Říká, že mnozí armádní činitelé by ho rádi zdiskreditovali, protože mnoho z nich by nedosáhlo stejné efektivity jako wagnerovci. Byť je sám oligarcha, bojuje i s oligarchy, kteří mají podle něj negativní dopad na budoucnost Ruska, jak podle něj ukázala válka na Ukrajině.

Rusko neumí úspěchy na frontě využít

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám