Hlavní obsah

Rusové čekají brzké dobytí Soledaru i Bachmutu, Pušilin už řeší jeho název

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlava samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin v úterý řekl , že očekává brzké ovládnutí Soledaru. Podle něj se bojuje už v západní části města, jímž postupují wagnerovci od východu. Dalším cílem podle něj bude Bachmut. Už řeší, jaké město ponese jméno.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják u samohybné houfnice 2S3 Akacija v Doněcké oblasti.

Článek

„Nyní se veškerá pozornost soustředí na Arťomovsk (ukrajinsky Bachmut) a na Soledar, protože tam se nyní dění odvíjí přesně takovým způsobem, že je město velmi blízko osvobození,“ řekl Pušilin v rozhovoru pro ruský televizní První kanál.

O dobytí obou měst mluvil ve vysílání Prvního kanálu velitel jednotky specnaz Achmat Apta Alaudinov, který ocenil nasazení wagnerovců: „Odvádějí ohromnou práci, ničí množství nepřátel a postupují každý den velkými kroky. Myslím, že v příštích dnech uslyšíme o osvobození Soledaru a Arťomovsku i proto, že Wagnerova skupina dokázala dosáhnout tak dobrých výsledků v oblastech velmi důležitých pro logistiku ukrajinských jednotek.“

Podle ranního vyjádření představitele milice Luhanské lidové republiky Ivana Filipoviče Ukrajinci ustupují ze zastavěné části Soledaru.

Tvrdé boje ve městě přiznává i ukrajinské velení a prezident Volydmyr Zelenskyj.

Rusové zahájili mohutný útok na Soledar, hlásí Kyjev

Válka na Ukrajině

Ruská masmédia jsou plná nepotvrzených zpráv o ukrajinských porážkách. Milice DNR uvádí, že Ukrajinci přišli za poslední den o více než 170 vojáků, dva tanky T-64BV, tři samohybné houfnice 2S3 Akacija a čtyři americké houfnice M777.

RIA Novosti zveřejnila bez videa výpověď zajatého ukrajinského vojáka, který uvedl, že v ukrajinských jednotkách je hodně mrtvých a zraněných, protože je velitelé posílají „na jatka“. Na otázku na počet obětí odpověděl, že jsou „kolosální“.

Bachmut nebo Arťomovsk?

Pušilin se vyjádřil i k tomu, jaký název má Bachmut nést po dobytí Rusy. Podle něj o tom mají rozhodnout obyvatelé, ale nyní to prioritou není. „Aby bylo možné zjistit názor lidí, musí se vytvořit aspoň základní podmínky pro život. Pokud je budou chtít obyvatelé přejmenovat, určitě jim takovou možnost poskytneme, ale ne narychlo, ale promyšleně a zákonně, až budou vytvořeny orgány místní samosprávy,“ řekl Pušilin.

Rusko stále pro město používá název z komunistických časů Arťomovsk podle bolševického vůdce Fjodora Arťoma. Přejmenováno na Bachmut bylo v roce 2016 v době, kdy se měnily komunistické názvy na Ukrajině na původní.

Wagnerovci ovládli většinu Soledaru. Rusové spustili tři velké ofenzivy

Válka na Ukrajině

Rusové dobyli Bachmutske a zahájili mohutný útok na Soledar

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám