Hlavní obsah

Zachraňte vojína Dzjubenka. Ruska žádá Putina o návrat syna z války, o dva už přišla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh jako kdyby z oka vypadl oscarovému filmu Zachraňte vojína Ryana. Ruská matka Olga Nikolajevna Dzjubenková totiž pohřešuje svého syna Dmitrije, který se měl z války na Ukrajině vrátit už 30. června. Již dříve však matka přišla o dva další syny, a proto na Facebooku požádala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby alespoň toho třetího našel a ve zdraví přivedl zpět domů.

Foto: Olga Nikolajevna Dzyubenková/Facebook

Bratři Dmitrij a Michajl

Článek

„Všichni v Usmanském okrese v Lipecké oblasti víme o zármutku rodiny Dzjubenkových,“ stojí na začátku facebookového příspěvku, na který upozornil zpravodajský kanál Clash Report.

Příspěvek dále cituje samotnou matku. „Tři mí synové sloužili od září ve Speciální vojenské operaci (válka na Ukrajině). Jevgenij Vjačeslavovič zemřel 18. ledna 2023 při službě u wagnerovců,“ popsala osud svého prvního syna.

Druhý syn Michajl Vjačeslavovič měl podle ní zemřít letos 2. června poté, co loni v rámci částečné mobilizace narukoval společně se svým nyní nezvěstným bratrem Dmitrijem.

„Dmitrij Vjačeslavovič se měl vrátit 30. června 2023. Měl přivézt a pohřbít svého bratra (Michajla). Prosím o demobilizaci a návrat mého třetí syna,“ napsala. „Vraťte mi mého syna, prosím!“ urgovala.

Dopisy úřadům se vracejí bez odpovědí

Ve svém příspěvku Olga uvedla, že se již několikrát snažila kontaktovat ruské ministerstvo obrany. Ani jednou se jí však nikdo neozval zpět. „Všechny dopisy zaslané poštou se vracejí bez odpovědi,“ napsala a dodala, že se pokoušela i o elektronický kontakt.

Kvůli tomu, že se jí nikdo neozval zpět, se tedy rozhodla na Facebooku napsat tuto výzvu a přeje si, aby ji sdílelo co nejvíc lidí.

„Já, Olga Nikolajevna Dzjubenková, žádám o pomoc při šíření informací, aby se moje žádost dostala k vrchnímu veliteli naší země Vladimiru Putinovi a ministru obrany (Sergeji Šojguovi),“ prosí Olga na Facebooku.

Příběh Olgy až neskutečně připomíná americký oscarový film Zachraňte vojína Ryana, který v roce 1998 natočil Steven Spielberg. V něm měla paní Ryanová čtyři syny, z nichž dva zemřeli v boji ve druhé světové válce a jeden již dříve v bojích na Nové Guineji.

Pro toho čtvrtého, který v roce 1944 zmizel někde ve Franci, se vydá osmičlenný oddíl kapitána Millera (Tom Hanks) a po strastiplné cestě jej přivede zpět k matce.

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám