Hlavní obsah

Rusové otevřeně vyhrožují civilním lodím v Černém moři, tvrdí Ukrajinci. Zveřejnili audiozáznam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusové začali v Černém moři nepokrytě vyhrožovat civilním lodím, které míří do ukrajinských přístavů, tvrdí Ukrajinci. Andrij Jermak z prezidentské kanceláře na Twitteru zveřejnil záznam, u něhož tvrdí, že ruská válečná loď kontaktuje obchodní loď a dožaduje se informací, co převáží, protože jinak může být považována za legitimní cíl, který převáží na Ukrajinu zbraně.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Loď ruského námořnictva nedaleko přístavu Sevastopol

Článek

Na zhruba 45sekundovém záznamu je slyšet jediný hlas, který má podle Jermaka patřit člověku z ruské válečné lodi. Ten se obchodní lodi dotazuje na národnost a náklad, který převáží.

„Máte na palubě zbraně? Varuji vás o zákazu pohybu v ukrajinských přístavech. Lodě mířící do ukrajinských přístavů může Rusko považovat za transport vojenského vybavení a zemi, pod kterou se loď plaví, jako součást vojenského konfliktu na Ukrajině. Přepínám,“ těmito slovy audiostopa končí.

Jermak záznam doplnil slovy, že Rusové v Černém moři vyhrožují civilním lodím, čímž porušují všechny normy mezinárodního námořního zákona. „Tohle jsou metody teroristů. Efektivní nástroj proti terorismu je síla. Mezinárodní komunita musí tyto způsoby Ruské federace odsoudit,“ napsal.

O ruských výhrůžkách v Černém moři hovořila pro Kanál 24 také mluvčí obranných a bezpečnostních sil Jih Natalja Humenjuková. „Otevřeně vyhrožují lodím mířícím do ukrajinských přístavů, že budou zničeny. Otevřeně vyhrožují, že vlajka země, pod kterou se loď plaví, bude považována za zapojenou do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem,“ řekla Humenjuková.

Rusko odstoupilo od obilné dohody, zároveň se snaží ničit sila poblíž ukrajinských přístavů, kde byly připraveny zásoby obilí, které měly lodě vyvézt do světa. Ukrajina totiž patří k největším vývozcům obilí na světě.

Rusové začali v Černém moři patrolovat na námořních trasách do Oděsy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám