Hlavní obsah

Mezinárodní trestní soud prošetří možné válečné zločiny na Ukrajině

Mezinárodní trestní soud (ICC) se zapojí do vyšetřování možných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na Ukrajině, na němž už teď spolupracují Polsko, Litva a Ukrajina. V tiskové zprávě o tom v pondělí informoval unijní úřad pro justiční spolupráci Eurojust.

Foto: Reuters

Masový hrob v Buči. Vytáhli z něj 46 těl.

Článek

Možné porušení mezinárodního práva na Ukrajině, kde se bojuje již 61. den, už vyšetřují Mezinárodní trestní soud i trestní orgány některých zemí, jako je Británie, Německo či Česko, kde se možným zločinům věnují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Polsko, Litva a Ukrajina navíc koncem března ustavily společný vyšetřovací tým (JIT), který teď bude prokuratura ICC podporovat.

Rusové bombardovali ukrajinskou železnici. Na místě jsou mrtví a zranění

Válka na Ukrajině

„Touto dohodou dávají strany JIT a úřad státního zástupce (při ICC) jasně najevo, že vynaloží veškeré úsilí, aby shromáždily důkazy o mezinárodních zločinech spáchaných na Ukrajině a postavily odpovědné osoby před soud,“ uvedl v pondělí Eurojust v tiskové zprávě. Dohoda má podle něj především usnadnit mezinárodní spolupráci mezi ICC a trojicí zemí, které vedou společný vyšetřovací tým.

Srdečné pozdravy z Ruska: Přeji hodně úspěchů, gratuloval Putin Macronovi

Válka na Ukrajině

V souvislosti s možnými zločiny spáchanými na Ukrajině se nejčastěji mluví o masovém zabíjení v Buči u Kyjeva, kde podle Ukrajiny ruské síly zabily přes 400 lidí. Podle odborníků na mezinárodní právo by tyto vraždy mohly naplňovat skutkovou podstatu válečných zločinů i zločinů proti lidskosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám